Lasand mancarea in frigider, speram ca va dura suficient pentru a o manca. Dar, din pacate, unele dintre produse au timp sa se deterioreze cu mult inainte de a decide ce vrem sa gatim din ele.
Reglati temperatura
Poate ca frigiderul dvs. nu este pur si simplu rece si ar trebui sa porniti termostatul. Temperatura medie in frigider ar trebui sa fie de aproximativ 3-5 grade cu semnul plus. Puteti masura temperatura lasand in interior un termometru obisnuit. Dar in diferite zone ale frigiderului, acesta poate fi mai mare sau mai mic decat in mod normal. Prin urmare, produsele ar trebui sa fie distribuite pe rafturi si sa nu se puna totul intr-un singur loc.
Verificati frigiderul
Verificati alimentele din frigider cel putin o data pe saptamana. Aruncati orice a devenit deja mucegait sau a inceput sa miroasa neplacut. Nu uitati sa spalati rafturile dupa ce ati gasit ceva care s-a deteriorat cu mult timp in urma.
Pastrati mancarea pe rafturi separate
Este mai bine sa pastrati alimentele perisabile pe raftul de jos sau in zona de prospetime, daca exista una in frigiderul dvs.: temperatura din zona de prospetime este de aproximativ zero grade, iar pe raft – aproximativ plus 2 grade. Fructele si legumele trebuie lasate intr-o cutie speciala, unde este temperatura cea mai potrivita pentru ele – aproximativ plus 7-8 grade. Nu lasati lapte pe usa, deoarece se va strica mai repede acolo. Zona de pe usa frigiderului este cea mai calda (aproximativ plus 10 grade). Aici puteti stoca sosuri, branza procesata si bauturi. Restul poate fi asezat pe raftul de mijloc sau de sus, dar amintiti-va ca zona de la etaj este, de asemenea, una dintre cele mai calde – daca verificati starea alimentelor saptamanal, incepeti intotdeauna de sus.
Publicitate
Folositi hartie si prosoape de hartie
Infasurati ierburi, legume si fructe in prosoape de hartie. De multe ori se formeaza condens, ceea ce duce la descompunerea rapida, dar hartia o absoarbe cu usurinta, iar alimentele raman proaspete mai mult timp. Tot in hartie, dar numai in hartie densa, se recomanda depozitarea produselor afumate si a carnatilor. Pentru a impiedica carnea afumata sa impregneze restul alimentelor cu miros, acestea pot fi introduse in plus intr-un recipient separat.
Pastrati fructele si legumele separat
Multe fructe elibereaza etilena, un gaz care ajuta fructele sa se coaca rapid. Cea mai mare parte a etilenei este emisa de banane coapte, pere, mere, caise si kiwi. Daca depozitati legume langa aceste fructe, acestea se vor coace rapid si apoi se vor strica. Lasarea acestor fructe prea aproape una de alta nu merita, de asemenea – este mai bine sa le depozitati in hartie groasa si sa le consumati cat mai curand posibil.
Nu lasati conservele deschise
Mai ales pestele. Au un miros puternic care poate fi impregnat cu alte alimente. In plus, conservele metalice in care sunt depozitate alimentele conservate, dupa deschidere, incep sa se oxideze – acest lucru duce la deteriorarea rapida a continutului unei cutii deschise. Prin urmare, pentru depozitare, este mai bine sa transferati produsul intr-un recipient din plastic dens de inalta calitate sau intr-un borcan de sticla.