6 vitamine esentiale pentru sanatatea femeilor

Primavara, de regula, aportul de vitamine, microelemente si alte substante utile din organism este redus in mod vizibil. Daca apar simptome de deficit de vitamine: trezire severa dimineata, letargie, somnolenta, atentie distrasa, iritabilitate, deteriorarea starii pielii, a parului si a unghiilor – consultati medicul si incepeti sa completati deficitul.

Vitamina A este responsabila pentru acuitatea vizuala si starea pielii. Retinolul este responsabil pentru starea membranei mucoase, activitatea sexuala si ajuta sistemul imunitar.

SURSE NATURALE: ficat, lapte, oua, legume si fructe galbene si rosii. DEFICIENTA duce la descuamarea pielii, inflamatia gingiilor, scaderea acuitatii vizuale si boli ale sistemului nervos.

EXCESUL duce la probleme hepatice,  migrene, insomnie, caderea parului.

Publicitate

Vitamina B1 va ameliora umflarea si starea de spirit proasta . Tiamina este responsabila de apetit si de starea sistemului nervos.

SURSE NATURALE: cereale, musli grosiere, leguminoase, nuci, carne de porc slaba.

DEFICIENTA provoaca indigestie, agravarea gastritei, depresie, scaderea concentratiei, edem.

Citeste si articolul :   Sapte alimente si bauturi pentru protejarea si repararea ficatului

EXCESUL nu are consecinte negative pronuntate.

Vitamina B2 protejeaza buzele si mentine sanatatea ficatului . Fara riboflavina, organismul nu poate metaboliza proteinele si carbohidratii. Vitamina mentine pielea si membranele mucoase sanatoase. Protejeaza impotriva fisurilor de pe buze si din colturile gurii. Are un efect benefic asupra sistemului nervos central.

SURSE NATURALE: carne, peste, lapte, hrisca si fulgi de ovaz, legumele de culoare verde inchis (spanac, broccoli) sunt deosebit de bogate in riboflavina.

DEFICIENTA duce la buze uscate, arsuri la ochi, mancarimi ale pielii, anemie, piele uscata.

EXCESUL nu are consecinte negative pronuntate.

Vitamina C participa la sinteza hormonilor. Acidul ascorbic participa la formarea colagenului si elastinei, care formeaza scheletul pielii. Ca o componenta a sistemului antioxidant al organismului, vitamina C protejeaza celulele de imbatranirea prematura si ne face mai rezistenti la boli. Ajuta la combaterea infectiilor virale.

SURSE NATURALE: fructe proaspete, fructe de padure si legume. Un adevarat depozit de vitamina C: macese, coacaze negre, catina, portocale, mandarine, grapefruit, lamai, afine, capsuni, ceapa verde.

Citeste si articolul :   Sfaturile pretioase ale medicului Musta. Cum eviti contaminarea prin haine sau pantofi si de ce sunt manusile o mare capcana

DEFICIENTA duce la inflamatii si sangerari ale gingiilor, dificultati de respiratie in timpul mersului , o scadere brusca a imunitatii, dureri musculare dureroase, descuamare a pielii, mancarime.

Vitamina E este responsabila pentru sanatatea articulara si genitala. Tocoferolul reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Vitamina E este esentiala pentru mentinerea functiei sexuale si a sanatatii nervilor si a muschilor. Sustine nivelurile de hemoglobina.

SURSE NATURALE: Uleiuri vegetale, nuci, cereale si legume cu frunze verzi.

DEFICIENTA duce la anemie, oboseala si slabiciune musculara. Adesea, din cauza lipsei, ciclul menstrual este perturbat.

EXCESUL duce la indigestie si ameteli.

Vitamina H este responsabila pentru sanatatea pielii, a parului si a unghiilor. Biotina ajuta la reglarea respiratiei celulare. Participand la metabolism, vitamina H previne depunerea grasimilor.

SURSE NATURALE: ficat, galbenusuri, nuci, drojdie.

DEFICIENTA duce la pierderea poftei de mancare, greata, indigestie, depresie, letargie si somnolenta. Starea pielii, a parului si a unghiilor se deterioreaza.

EXCESUL nu are consecinte negative pronuntate.

Autor