Coronavirusul a suferit o mutatie si in Romania: „Suntem ingrijorati”

Potrivit specialistilor, coronavirusul a suferit o mutatie si in tara noastra, mutatie numita N439K. Tulpina a fost depistata prima data in Romania in luna mai 2020, insa autoritatile de la Bucuresti nu au spus nimic pe acest subiect.

Respectiva mutatie a fost descoperita la Institutul „Cantacuzino”, dar momentan nu se stie daca este mai agresiva. De asemenea, mai multi specialisti avertizeaza ca este rezistenta la medicamentele si vaccinurile existente in momentul de fata pe piata, scrie Romania TV

Noua mutatie a virusului este este intalnita mai ales in nordul continentului, iar Danemarca a raportat aproximativ 800 de cazuri de infectie cu tulpina N439K.  De asemenea, au fost semnalate cazuri in Irlanda, Republica Ceha, Elvetia, Anglia, Australia si Noua Zeelanda.

Potrivit agentiei TASS tulpina mutata a virusului N439K a fost detectata pentru prima data in Romania in luna mai si de atunci s-a raspandit in mai multe tari europene, inclusiv Irlanda, Republica Ceha si Elvetia. Potrivit cercetatorilor chinezi, virusul este mai rezistent la anticorpi decat tulpina originala Wuhan a SARS-CoV-2.

Publicitate

„Suntem ingrijorati de cat de eficient va fi un vaccin in cazul tulpinii N439K. Prin urmare, ar fi indicat sa monitorizam prevalenta acestei tulpini si daca aceasta afecteaza cele mai vulnerabile grupuri de oameni„, spunea cercetatorul Tyra Grove Krause, citata de TASS.

Pana in prezent, cele mai contagioase si agresive mutatii ale noului coronavirus sunt tulpinile britanca, sud-africana si braziliana. Mai mult decat atat, tulpina britanica a suferit ea insasi o mutatie.

INSP: Noua tulpina britanica ar putea cuprinde in curand intreg teritoriul Romaniei

Institutul National de Sanatate Publica a prezentat, marti, analiza primelor 136 de cazuri de infectare cu noua tulpina de coronavirus, cea din Marea Britanie, si avertizeaza asupra riscului de a patrunde in Romania si alte noi tulpini.

“Devine evidenta necesitatea realizarii de secventieri ale caror rezultate sa fie comunicate in timp cat mai scurt, pentru declansarea rapida a investigatiei epidemiologice”, au transmis specialistii.

Acestia atrag atentia ca “ridicarea prematura a masurilor va duce la o crestere rapida a ratelor de incidenta, a numarului de cazuri severe si a mortalitatii”.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.