Ce este anemia si cum trebuie tratata

Termenul „anemie” este un termen larg pentru cateva sute de afectiuni diferite. Unele sunt usoare si tratabile, in timp ce altele sunt destul de grave. Cel mai adesea, anemia apare din cauza unei deficiente severe de fier in sange.

Datorita acestui deficit , se produce un procent scazut de celule rosii din sange, in urma caruia concentratia de hemoglobina scade. Si din moment ce hemoglobina este responsabila pentru livrarea de oxigen din plamani in tot corpul, continutul sau scazut afecteaza negativ bunastarea unei persoane.

Tipuri de anemie

Exista mai mult de 400 de tipuri  de anemie astazi, dar medicii identifica cinci cauze principale ale acestei boli, care sunt cele mai frecvente.

Anemie cu deficit de fier. Aceasta forma cea mai frecventa de anemie este cauzata de nivelurile scazute de fier din organism. Oamenii au nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, iar cea mai mare parte a acestui fier provine din alimente.

Anemia cu deficit de fier poate aparea ca urmare a unei diete slabe, a pierderilor mari de sange din operatie si in timpul sarcinii.

Citeste si articolul :   5 alimente sanatoase care contin cantitatea cea mai mare de zinc

Anemie cu deficit de vitamine.  Alimentele nu ne ofera intotdeauna gama completa de vitamine esentiale. Apoi vin in ajutor vitaminele B12 si acidul folic, care completeaza aprovizionarea cu substantele necesare. Aceste vitamine ajuta la normalizarea numarului de globule rosii din sange.

Anemia celulelor secera. Aceasta tulburare ereditara determina celulele rosii din sange sa capete o forma semilunara, desi in mod normal ar trebui sa fie rotunde. Nu exista nici un remediu pentru aceasta boala, asa ca o persoana trebuie sa se adapteze.

Cel mai adesea, aceasta boala ereditara apare in tarile in care malaria este frecventa.

Talasemie. Talasemia este o tulburare ereditara a sangelui care determina scaderea nivelului de hemoglobina sub nivelul normal. Potrivit Institutului National al Inimii, Plamanilor si Sangelui , acest tip de anemie este cauzata de mutatii genetice la una sau mai multe gene care controleaza productia de hemoglobina.

Anemie aplastica. Anemia aplastica este o afectiune rara, care pune viata in pericol, care se dezvolta atunci cand maduva osoasa inceteaza sa produca suficiente celule noi din sange, inclusiv globule rosii, celule albe si trombocite.

Cel mai adesea, acest tip de anemie apare dupa radiatii si chimioterapie: tratamentele anti-cancer pot deteriora celulele stem din maduva osoasa care produc celule sanguine.

Citeste si articolul :   De ce ar trebui sa mancam ananas?

Cine este in pericol

Daca nu luam in considerare tipurile ereditare de anemie, precum si anemia aplastica, atunci aproape toti avem riscul acestei boli.

Riscul de anemie este mai mare la persoanele cu alimentatie precara, tulburari intestinale, boli cronice si infectii, precum si la femeile care sufera de flux abundent in timpul menstruatiei, la femeile gravide.

Aproximativ 10-12% dintre persoanele cu varsta peste 65 de ani sufera de anemie, dar aceasta afectiune nu este o parte normala a imbatranirii, astfel incat chiar si pensionarii ar trebui sa acorde atentie analizelor de sange.

Simptomele anemiei

O forma usoara de anemie este aproape asimptomatica, explica medicii. Cu toate acestea, daca corpul tau este epuizat, chiar si o forma usoara se poate transforma rapid intr-una cronica. Iata principalele simptome ale anemiei:

Senzatie de oboseala si slabiciune

Piele palida

Respiratie scurta, mai ales cu efort fizic

Maini si picioare reci

Slabiciune sau ameteli

Senzatie constanta de sete

Puls rapid

Complicatii ale inimii (ritm cardiac anormal, suflu cardiac, inima marita)

Citeste si articolul :   12 alimente care au efecte neasteptate asupra organismului

Cum sa recunoastem anemia

Daca simptomele de mai sus va sunt familiare, contactati-va medicul si faceti o hemograma completa. Daca numarul de celule rosii din sange si hemoglobina este sub normal, atunci cel mai probabil aveti anemie.

Se poate vindeca?

Tratamentul pentru anemie depinde de tipul specific, amintesc medicii. Dar cu primele doua tipuri, organismul poate face fata bolii schimband dieta. In primul rand, cand aveti  anemie, trebuie sa mancati carne, deoarece contine o cantitate mare de fier.

Nu uitati de fibre – legume si fructe – si de multa apa.

Cu o  anemie moderata pana la severa,  este prescris un curs de vitamina B12 si aport de acid folic, care ajuta la asimilarea mai buna a fierului in organism.

Anemia nu este considerata o boala periculoasa, dar poate duce la consecinte neplacute. De exemplu, la probleme cu sistemul cardiovascular, respiratie. Este adesea cauza infertilitatii sau avortului spontan la inceputul sarcinii.

Autor