Ce alimente trebuie sa mananci in fiecare zi si de ce

Medicii au spus ce alimente trebuie sa includeti in dieta dumneavoastra in fiecare zi pentru a „furniza” organismul cu vitamine si minerale utile, precum si pentru a va intari sistemul imunitar.

Fructe de mare si peste

Pestele contine o cantitate imensa de vitamine, oligoelemente si acizi omega-3 care sunt foarte utili pentru organism. Cele mai sanatoase tipuri de peste si fructe de mare sunt macroul, codul, tonul, bibanul,   sardinele, midiile, homarii si crevetii…

Legume verzi

Frunzele verzi contin vitaminele A, B2, B3, B6, B9, C, E, K. Cea mai utila leguma cu frunze este spanacul, contine cantitatea maxima de nutrienti. Poate fi adaugat in omlete, diverse salate si este disponibil in supermarketuri in forma congelata aproape tot timpul anului. De asemenea, este recomandat sa includeti in alimentatie marar, patrunjel, busuioc, salata verde, frunze de papadie.

Seminte diverse

Semintele de floarea soarelui sunt foarte utile pentru om,  contin vitamine din complexul B, vitamina E, potasiu, calciu, magneziu, fier si biotina. Semintele de dovleac  contin mult fosfor. De asemenea, trebuie sa adaugati in dieta dumneavoastra seminte de in, susan, chia. Nutritionistii recomanda prepararea smoothie-urilor cu lapte sau chefir cu seminte – sunt foarte utile pentru intestine si silueta.

Lapte

Laptele de vaca este lider in continutul de fosfor, calciu si vitamina D, care este foarte necesar pentru organismul uman. De asemenea, va recomandam sa incercati milk shake-uri si smoothie-uri sau cacao cu lapte.

Publicitate

Ulei vegetal de diverse origini

Acest produs trebuie inclus si in dieta ta zilnica, deoarece contine multa vitamina E. Uleiul de masline extravirgin este foarte util, ar trebui sa folosesti si uleiuri de floarea soarelui, soia, in, susan in cantitati mici.

Carne

Nutritionistii recomanda si consumul de diverse tipuri de carne, deoarece contine multe vitamine B. Puiul si carnea de porc sunt bogate in vitamina D si K. Curcanul si carnea de vita contin seleniu, care este foarte util pentru glanda tiroida. De asemenea, merita sa includeti ficatul de vita in dieta dumneavoastra. Carnea de iepure este un depozit de calciu, fosfor, contine foarte putin colesterol daunator.

Lactate

Interesant este ca chefirul, laptele fermentat, laptele coagulat, smantana si branza de vaci sunt absorbite mai bine de corpul uman decat laptele. Contin o multime de bifidobacterii utile, care imbunatatesc starea intestinelor si au un efect mare asupra imunitatii umane.

Citeste si articolul :   10 alimente sanatoase care ajuta la combaterea constipatiei

Fructe si fructe de padure

Fara aceste produse, este greu de imaginat o dieta zilnica si  o dieta sanatoasa. Mananca multe mere (sunt bogate in vitamine si antioxidanti), daca se poate, rasfata-te cel putin ocazional cu avocado copt.  Fructe de padure – mancati separat,  compoturi, gatiti deserturi dulci din ele.

Nuci si fructe uscate

Nutritionistii sfatuiesc sa adaugati cateva nuci in dieta dumneavoastra (in ciuda faptului ca sunt bogate in calorii, contin vitamine si minerale utile). De asemenea, nu uitati de fructele uscate – prune uscate, stafide, curmale, piersici uscate – puteti adauga la cereale, produse de patiserie,  smoothie-uri, pregatiti deserturi cu branza de vaci.

Legume si leguminoase

Alaturi de fructe, nutritionistii recomanda consumul de legume in fiecare zi. De exemplu, morcovii contin multa vitamina A, ardeiul gras rosu contin vitaminele A, C si licopen. Fasolea este bogata in fosfor, calciu si vitaminele B.

Autor