13 modalitati usoare de a va reduce trigliceridele

Trigliceridele sunt una dintre principalele surse de energie de rezerva pentru organism. Cu toate acestea, cu trigliceride ridicate in sange, riscul de boli cardiovasculare creste dramatic. Pentru a remedia acest lucru, descoperiti 13 moduri usoare de a le reduce rapid.

Trigliceridele sunt lipide pe care organismul le sintetizeaza din grasimea pe care o absoarbe. Acestea sunt esentiale pentru buna functionare a corpului, deoarece reprezinta o rezerva importanta de energie. Cu toate acestea, o dieta bogata in grasimi si un stil de viata nesanatos poate creste acest nivel de lipide si poate constitui un adevarat pericol pentru sanatatea cardiovasculara. Infarctul, angina, pancreatita acuta sunt complicatii legate de hipertrigliceridemie.

Publicitate

Care sunt factorii de risc pentru hipertrigliceridemie?

Consumul de grasimi saturate, zaharuri simple, alcool si alimente procesate poate creste nivelul trigliceridelor. Acelasi lucru este valabil si pentru un stil de viata sedentar. Consumul de alcool poate provoca, de asemenea, cresterea trigliceridelor din sange. Supraponderabilitatea, fumatul, administrarea pilulei, diabetul, stresul , anumite tratamente medicamentoase si hipertensiunea arteriala sunt, de asemenea, factori de risc pentru hipertrigliceridemie.

Cum se masoara nivelul trigliceridelor?

Screeningul pentru hipertrigliceridemie se face printr-un test de sange, ideal pe stomacul gol si se face de obicei in acelasi timp cu colesterolul. La barbati, un nivel normal de trigliceride variaza intre 0,45 si 1,75 g / l. La femei, este intre 0,35 si 1,40 g / l. Retineti ca aceste cifre pot varia in functie de tehnica utilizata de laboratoare si, de asemenea, depinde de alti parametri, cum ar fi sexul si varsta.

Publicitate

13 sfaturi pentru scaderea trigliceridelor

In caz de trigliceride in exces, este posibila reechilibrarea nivelului acestor molecule in sange. Dupa cum au explicat colegii nostri de la revista americana Healthline , unele modificari ale stilului de viata pot ajuta la scaderea nivelului de trigliceride din sange.

Citeste si articolul :   6 modalitati excelente de a opri arsurile la stomac

1) Slabiti

Supraponderalitatea si obezitatea sunt factori de risc pentru hipertrigliceridemie. Atunci cand consumati alimente bogate in grasimi si calorii, organismul le transforma in trigliceride si le stocheaza in celulele adipoase. Astfel, se recomanda pierderea in greutate pentru a reduce nivelul trigliceridelor. Un studiu a aratat, de asemenea, ca o pierdere de doar 5-10% din greutatea corporala contribuie la scaderea nivelului trigliceridelor la 40 mg / dl.

2) Limitati consumul de zaharuri

Dupa cum stiti, zaharul este o adevarata otrava alba. Responsabil de multe boli si probleme de sanatate, zaharul este ascuns in multe alimente . Pizza, mezeluri, sucuri de fructe, iaurturi, produse de patiserie etc. Atatea produse pe care este necesar sa le evitati pentru a reduce consumul de zahar.

3) Urmati o dieta saraca in carbohidrati

O dieta bogata in carbohidrati poate contribui, de asemenea, la cresterea nivelului de trigliceride din sange. O dieta cu continut scazut de carbohidrati poate ajuta nu numai la scaderea in greutate, ci si la un nivel mai scazut al trigliceridelor.

4) Consumati alimente bogate in fibre

Alimentele bogate in fibre maresc senzatia de plenitudine si favorizeaza pierderea in greutate, dar asta nu este tot. Includerea fibrelor in dieta ta reduce absorbtia grasimilor si a zaharului de catre intestinul subtire, ceea ce ajuta la scaderea nivelului de trigliceride din sange .

5) Practicati activitati fizice regulate

Un stil de viata sedentar este un factor de risc pentru hipertrigliceridemie. Pentru a creste colesterolul HDL, cunoscut si sub numele de colesterol bun, si pentru a reduce nivelul trigliceridelor, este recomandat sa faceti miscare regulata . Potrivit unui studiu , atunci cand sunt combinate cu o dieta echilibrata, exercitiile aerobice, mersul pe jos, mersul cu bicicleta si inotul sunt deosebit de eficiente in reducerea nivelului de trigliceride din sange.

Citeste si articolul :   Cauze care cresc nivelul trigliceridelor si ce sa mananci pentru a-l scadea rapid

6) Evitati grasimile trans

Acizii grasi trans sunt acizi grasi care apar in mod natural, dar in cantitati foarte mici, in produsele lactate si carne. Cu toate acestea, acestea din urma sunt adaugate de producatori in cantitati mai mari in alimentele procesate pentru a le creste durata de valabilitate. Foarte inflamatorii, grasimile trans au fost legate de multe probleme de sanatate , inclusiv niveluri crescute de LDL (colesterol rau) si trigliceride in sange.

7) Mananca un tip de peste gras de doua ori pe saptamana

Bogat in acizi grasi Omega-3 care au multe beneficii pentru sanatate , pestele gras ne protejeaza sanatatea inimii si contribuie la scaderea nivelului de trigliceride din sange. Aceste beneficii au fost confirmate de un studiu realizat de oamenii de stiinta americani. Aceeasi poveste pentru American Heart Association, care recomanda consumul de peste gras de doua ori pe saptamana. Pentru a va pastra sanatatea cardiovasculara, somonul, tonul, macroul si sardinele sunt alimente care trebuie incluse in dieta dumneavoastra.

8) Consumati acizi grasi mononesaturati

Acizii grasi mononesaturati contribuie la reducerea nivelului de colesterol rau si trigliceride din sange, dupa cum arata rezultatele acestui studiu randomizat . Gasite in grasimile animale si vegetale , inclusiv in uleiul de masline, soia si susan, acizii grasi mononesaturati se gasesc si in fructe si carne.

9) Adoptati obiceiuri alimentare regulate

Consumul unei diete echilibrate la orele stabilite ajuta la imbunatatirea rezistentei la insulina si la scaderea nivelului de trigliceride din sange. O multime de cercetari au descoperit ca mancatul nesanatos la ore neregulate duce la cresterea factorilor de risc pentru bolile de inima, inclusiv colesterolul LDL.

Citeste si articolul :   Teiul : proprietati utile si contraindicatii

10) Limitati consumul de alcool

Abuzul de alcool este periculos pentru sanatate. Aceasta bautura, bogata in zahar si calorii, creste nivelul trigliceridelor din sange si provoaca multe boli. Conform acestui studiu , chiar si un consum moderat de alcool ar putea creste nivelul de trigliceride din sange cu 53%.  Pentru a va ingriji sanatatea, cel mai bine este sa limitati sau chiar sa evitati consumul de bauturi alcoolice.

11) Consuma proteine ​​din soia

Datorita continutului sau de izoflavone, flavonoide cu multe beneficii pentru sanatate, proteinele din soia ajuta la reducerea nivelului de trigliceride din sange. Un studiu comparativ a constatat ca proteinele din soia au redus trigliceridele cu 12,4% mai mult decat proteinele animale.

12) Mancati mai multe nuci

Bogate in fibre, acizi grasi omega-3 si acizi grasi mononesaturati, nucile sunt ideale pentru scaderea nivelului de trigliceride . Migdalele, nucile pecan, nucile, caju, fisticul, nucile de Brazilia sau macadamia sunt toate alimente de ales pentru a va ingriji sanatatea inimii.

13) Consuma ulei de peste

Uleiul de peste, obtinut din tesuturile grase ale pestilor, este bogat in acizi grasi omega-3.  O cura cu ulei de peste tinuta timp de o luna, te ajuta sa slabesti si ajuta la topirea grasimilor. Potrivit unui studiu , uleiul de peste ar reduce si nivelul colesterolului si al trigliceridelor din sange.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.