Cum sa recunoastem o tromboza

Tromboza este prezenta neobisnuita a unui cheag de sange care determina ocluzia totala sau partiala a unei artere (infarct sau accident vascular cerebral) sau a unei vene. Vorbim apoi de flebita sau tromboza venoasa. Flebita este formarea unei tromboze intr-o vena din creier, brat sau picior si este legata de coagularea anormala. In acest caz, riscul este ca cheagul de sange (trombul) sa provoace un blocaj al arterei pulmonare si sa dea nastere la embolie pulmonara. Aceasta afectiune poate pune viata in pericol, deoarece cheagul previne vascularizarea corecta a plamanului si oxigenarea acestuia.

Care sunt factorii de risc pentru un cheag de sange?

Insuficienta venoasa si hipercoagulabilitatea sangelui sunt printre factorii de risc evidentiati de Inserm . Primul are ca rezultat o performanta insuficienta a retelei venoase si priveste in special femeile. Deseori da nastere unei senzatii de greutate la nivelul picioarelor , venelor purpurii sau albastre de sub piele sau venelor varicoase.

Hipercoagulabilitatea sangelui, care favorizeaza formarea unui tromb, poate rezulta din mai multe cauze, printre care:

Factori genetici

Publicitate

Sarcina

Fumat

Varsta

Obezitatea

Anumite medicamente (corticosteroizi, contraceptie hormonala)

Imobilitate prelungita (repaus la pat, operatie, calatorie lunga etc.)

Cum sa recunoastem o tromboza?

Trombul format prin coagularea sangelui poate fi localizat intr-o vena sau artera. Prin urmare, vom vorbi de tromboza venoasa sau arteriala in functie de vasul de sange afectat. De obicei, acest lucru duce la dureri neobisnuite la nivelul membrului afectat, spune dr. Marciano. In caz de flebita, aceasta enumera anumite semne evocatoare , in special:

Citeste si articolul :   9 lucruri la care trebuie sa fii foarte atent daca vrei sa ai un ficat sanatos

Durere unilaterala a gambei

Umflaturi legate de dilatarea venei

Un picior care devine rosu sau devine mai mare (edem)

Dr. Amselem , medic generalist, citeaza , de asemenea, febra poate aparea uneori. Daca flebita apare intr-o zona mai inalta, durerea poate aparea in pliul inghinal sau al coapsei. In plus, expertul solicita sa fie precaut cu privire la anumite semne de avertizare. Respiratie scurta, tuse, dureri in piept … orice semn respirator care se manifesta la un individ cu flebita poate fi legat de embolie pulmonara , avertizeaza medicul. Dr. Marciano care compara acest sentiment cu cel al unei „cusaturi laterale” cu dificultati de respiratie si durere in piept. In acest caz, consultarea unui amedic este imperativa si trebuie facuta urgent.

Retineti ca exista si cazuri de tromboza venoasa superficiala. Cunoscut si sub denumirea de periflebita, priveste venele retelei superficiale. Da nastere la durere si inflamatie in zona afectata, care poate deveni oarecum portocalie dupa faza acuta. Complicatiile sale sunt mai putin severe decat pentru o tromboza venoasa profunda, dar trebuie totusi gestionata, in special prin tratament sau, uneori, prin purtarea ciorapilor de compresie.

Ar trebui sa fim ingrijorati?

Daca se suspecteaza flebita sau in caz de indoiala cu privire la semnele care sugereaza aceasta tulburare , este imperativ sa solicitati sfatul medicului rapid pentru a evita complicatiile potentiale, inclusiv embolia pulmonara. De obicei, medicul foloseste scorul Wells pentru a diagnostica tromboza venoasa a extremitatilor inferioare si pentru a identifica probabilitatea ca flebita profunda sa evolueze catre o urgenta medicala. Acest scor include mai multi factori care prezic tromboza, inclusiv:

Citeste si articolul :   Doar 15 grame din aceasta leguma pe zi va vor scuti de hipertensiune, diabet, guta

Imobilizarea, pareza sau paralizia membrului suspectat

Operatii majore recente (mai putin de 3 luni) sau repaus la pat (mai mult de 3 zile)

Edem general al membrului

Cancer activ (diagnosticat in urma cu mai putin de 6 luni sau in curs de tratament)

Cresterea circumferintei gambei

Tensiune localizata insotita de durere

„Majoritatea trombozelor sunt tratate in ambulatoriu cu anticoagulante orale”, explica dr. Marciano. Daca cheagul este superficial sau mic, riscul ca acesta sa se inrautateasca prin provocarea emboliei pulmonare este scazut, dar consultarea este recomandata in continuare ca masura de precautie, conchide medicul.

Dar tromboza dupa un vaccin impotriva Covid-19?

Foarte rare, trombozele legate de serul AstraZeneca ar avea o locatie neobisnuita, indica Pr Marie-Antoinette Sevestre-Pietri , presedintele Societatii Franceze de Medicina Vasculara.

Intr-adevar, ele afecteaza cel mai adesea abdomenul si creierul , dar pot fi si „multisite” si afecteaza simultan aceste parti, precum si membrele superioare sau inferioare. Intrebat de ABC News Australia, Dan Thomas , hematolog si cercetator de la Universitatea din Adelaide explica faptul ca „simptomele rare ale unei coagulari dupa vaccinul Covid sunt complet diferite de un cheag format dupa o calatorie cu avionul, de exemplu, deoarece vasele de sange implicate sunt mai mici “. Cand este legat de vaccin, considera ca semnele pot include:

Citeste si articolul :   21 de reactii frecvente la trauma (partea a doua)

Dureri intestinale severe la 4 pana la 20 de zile dupa injectare

Un sentiment de disconfort general care dureaza mai mult de 4 zile

O durere de cap persistenta care nu se amelioreaza odata cu administrarea de paracetamol

Simptome similare unui accident vascular cerebral, cum ar fi convulsii sau varsaturi

Cu toate acestea, el avertizeaza persoanele care recurg la auto-medicamente luand tratamente anticoagulante de teama sa nu sufere de acest efect secundar, explicand ca acest lucru poate fi, dimpotriva, contraproductiv. In plus, el reaminteste ca, daca cineva este ingrijorat de aceasta reactie dupa vaccin, un test de sange face posibila verificarea nivelului de trombocite si identificarea prezentei potentiale a anticorpilor indreptati impotriva acestora.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.