9 moduri in care emotiile iti influenteaza judecata

Deciziile individuale sunt cel mai usor de inteles ca fiind interactiunile dintre ratiune si emotie. Cand suntem calmi, gandirea rationala lenta ne ghideaza deciziile. In schimb, emotiile puternice ne constrang gandirea clara. De exemplu, inainte de o intalnire neplacuta, putem decide sa ne mentinem calmul. Dar atunci cand suntem provocati pana la furie, ne lasam purtati de val fara sa luam in considerare consecintele, astfel sentimentele puternice ne pot determina sa facem alegeri nechibzuite.

In continuare puteti gasi 9 moduri in care emotiile ne pot influenta judecata.

1. O perspectiva ingusta. Sentimentele puternice (furia, frica, etc) creeaza un fel de „ochelari de cal”. De exemplu, furia functioneaza in asa fel incat sentimentele, gandurile, impulsurile actuale ar avea o importanta suplimentara, in timp ce obiectivele, ambitiile sau planurile viitoare par mai putin semnificative.

2. Tragerea concluziilor. O persoana ingrijorata are tendinta sa reduca incertitudinea si sa elimine disconfortul. Decizia este ghidata de o cautare selectiva a informatiilor, o analiza limitata a alternativelor si o evaluare rapida a datelor.

3. Directia atentiei. Ceea ne atrage atentia determina actiunea. Oamenii au tendinta sa proceseze informatiile in asa fel incat acestea sa fie in concordanta cu punctele lor de vedere asupra lumii si a lor insisi. De exemplu, o persoana cu o stima de sine scazuta este foarte sensibila daca alte persoane o ignora si monitorizeaza constant semnele care denota ca altii ar putea sa nu o placa.

Citeste si articolul :   De ce ajungem in acelasi tip de relatii (Partea intai)

4. Amintirea starii de spirit. Starea emotionala actuala ajuta la amintirea experientelor care au avut un ton emotional similar. Cand suntem intr-o dispozitie fericita, tindem sa ne amintim de evenimente placute si invers. Acest lucru se datoreaza faptului ca starea de spirit poate face asocieri in mintea noastra.

5. Molipsirea emotionala. Tindem sa se lipeasca de noi emotiile (pozitive sau negative) ale celor din jur atunci cand ne dam seama de ele, iar acest proces ne ajuta sa intelegem mai bine sentimentele altora. De exemplu, dupa ce am avut o discutie cu cineva anxios, tendinta este ca noi sa pastram aceasta stare si dupa ce nu mai suntem in preajma acestei persoane.

6. Stari din fundal. Emotiile declansate de un eveniment complet fara legatura cu situatie in care ne aflam ne pot influenta gandirea si deciziile. De exemplu, in zilele insorite, avem tendinta de a lasa bacsis mai mare si de a manifesta niveluri mai ridicate de fericire in general.

Citeste si articolul :   Cum sa ramanem concentrati si sa obtinem ce ne dorim

7. Impulsul invinovatirii. Cand suntem afectati si suparati, dorim ca cineva sa fie de vina (sau tras la raspundere) pentru problemele noastre. Ne hranim egoul atunci cand credem ca orice eveniment este vina altcuiva.

8. Perceptia timpului. Emotiile noastre au puterea de a distorsiona timpul. Cand asteptam cu nerabdare sa se intample ceva, timpul trece mai lent. La fel cum timpul zboara atunci cand te distrezi.

9. Evaluarea gresita. Emotiile tipice sunt in esenta trecatoare. Asa cum apar, asa si dispar. Cu toate acestea, oamenii au tendinta sa estimeze gresit durata raspunsului emotional. De exemplu, oamenii cu inima franta nu reusesc sa anticipeze in cat timp se va realiza diminuarea emotiilor lor.

Autor