De ce ar trebui ca si parintii sa isi limiteze timpul petrecut in fata ecranului

Telefoanele mobile pot distrage si parintii, nu doar copiii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis o serie de indrumari legate de cresterea sanatoasa a copiilor. Aceste indrumari sunt create cu scopul de a incuraja activitati si comportamente care au un impact pozitiv asupra evolutiei copiilor si pentru a preveni bolile si obezitatea. Acest ghid recomanda mai multa activitate fizica si joc interactiv, somn adecvat, mai putin timp petrecut stand pe loc si nu in ultimul tand, subliniaza importanta limitarii timpului petrecut in fata ecranului.

Pentru o dezvoltare sanatoasa, nu este recomandata utilizarea dispozitivelor cu ecran de catre copiii cu varsta mai mica 2 ani. Pentru copiii de 2 pana la 4 ani, timpul petrecut in fata ecranului ar trebui sa fie limitat la mai putin de o ora pe zi.

Desi aceste sfaturi se concentreaza pe importanta limitarii accesului in fata ecranului pentru copii, noi studii demonstreaza ca si parintii ar trebui sa urmeze aceleasi sfaturi cand sunt in preajma copiilor.

Cercetarile privind utilizarea smartphone-urilor si cresterea copiilor arata ca atunci cand parintii isi folosesc dispozitivele mobile, acestia sunt mai putin atenti la copii si resimt mai putina intimitate si apropiere de copiii lor. Parintii care folosesc des dispozitivele lor mobile sunt mai putin sensibili si receptivi la solicitarile si nevoia de atentie a copiilor, iar mai ales la o varsta frageda, copiii sunt sensibili vizavi de atentia si receptivitatea parintilor.

Modul in care parintii interactioneaza cu copiii lor poate avea un impact critic asupra sentimentului de bunastare si dezvoltare emotionala a copilului. Copiii care se simt in mod constant apreciati, iubiti si ingrijiti de la o varsta frageda sunt mai predispusi sa creasca cu un sentiment de incredere si siguranta. Acesti copii devin mai capabili de gestionarea emotiilor si a relatiilor lor ca adulti.

Cinci efecte ale reducerii timpului petrecut in fata ecranului:

Publicitate

1. Veti modela obiceiuri sanatoase. Obiceiurile parintilor legate de timpul din fata ecranului sunt strans corelate cu cele ale copiilor, iar alaturandu-se copiilor in a lua o pauza de la tehnologie, parintii contribuie la cladirea respectului reciproc.

Citeste si articolul :   Vitamina C. Mihaela Bilic: "Nu exista in alt aliment cu mai multa vitamina C, fibre, minerale, decat in acesta"

2. Veti fi mai atenti. Timpul petrecut in fata ecranului diminueaza contactul cu mediul inconjurator. Atunci cand parintii fac o pauza de la tehnologie impreuna cu copii lor au posibilitatea de a observa tiparele de comportament care apar in prezenta sau in absenta dispozitivelor electronice.

3. Functiile executive vor fi imbunatatite. Lobul frontal functioneaza mai bine daca timpul petrecut in fata ecranelor este redus, astfel incat planificarea si rezolvarea de problemele vor deveni mai facile. Totodata veti fi mai creativi, ceea ce face ca activitatile de familie sa fie mai placute atat pentru dvs, cat si pentru copilul dvs.

4. Veti fi mai prezenti si mai constienti din punct de vedere emotional. Capacitatea de a fi prezent aici si acum si sentimentul conexiunii emotionale vor fi imbunatatite – iar copilul dvs va observa. Copiii si adolescentii se plang adesea ca se simt ignorati de parintii care folosesc telefoanele moblile chiar si atunci cand sunt in aceeasi camera.

Citeste si articolul :   5 alimente care ajuta la scaderea colesterolului

5. Veti fi mai odihniti. Reducerea propriilor niveluri de hiperexcitabilitate va va ajuta sa dormiti mai profund, va va imbunatati capacitatea de a tolera frustrarea si va va oferi mai multa energie.

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.