Teiul : proprietati utile si contraindicatii

Teiul, care este raspandit in intreaga lume, are proprietati si contraindicatii utile, care au fost studiate de oameni de mult timp. In special, teiul inflorit este considerat o sursa puternica de sanatate: culoarea plantei este diuretica, diaforetica, antiinflamatoare si linistitoare. In teiul medicinal, beneficiile si prejudiciile sunt centrate in jurul capacitatii de a spori productia de suc gastric, faciliteaza scurgerea bilei si stimuleaza secretia glandelor sistemului digestiv. Pe baza acestui fapt, teiul are atat beneficii, cat si contraindicatii: un puternic efect stimulator poate provoca tahicardie, dureri de inima si probleme cu nervii. In doze mici, ceaiul de tei calmeaza, dar in caz de supradozaj, dimpotriva, excita excesiv sistemul nervos.

Teiul :  proprietati benefice

Ca si in cazul altor plante medicinale, beneficiile teiului depind in totalitate de componentele plantei. Florile contin vitamina C, taninuri, flavonoide, uleiuri esentiale, zaharuri, saponine, cumarina, caroten si mai multe micro si macroelemente de neinlocuit. Vechea generatie, intrebata daca teiul este util pentru raceli, a raspuns cu 100% certitudine ca ceaiul natural de tei va face corpul sa transpire si, ca urmare, temperatura va scadea. Despre tei, proprietatile sale benefice si necesitatea utilizarii in bronsita, spun si medicii – saponinele din compozitie dilueaza flegma si contribuie la o expectorare usoara eficienta.

Citeste si articolul :   Sfecla rosie: virtuti benefice pentru organism si remediu impotriva mai multor afectiuni (reteta)

De ce este teiul util pentru tulburarile de somn? Cu stres intern, se recomanda sa beti aproximativ 100 ml de ceai cald slab pentru somn. Doza indicata nu trebuie depasita din doua motive: pentru a nu provoca supraexcitatia sistemului nervos si a nu te duce  des la toaleta (am mentionat deja efectul diuretic pronuntat).

Ce este teiul pentru organismul cu colesterol ridicat?

Fiind un antioxidant puternic, teiul ofera beneficii semnificative pentru o persoana care urmeaza o dieta care lupta cu colesterolul „rau”. In ciuda popularitatii imense a teiului medicinal, beneficiile pentru sanatate sunt inmultite cu un tratament complex cu medicamente. Si regimul corect de tratament poate fi prescris doar de catre medic

Publicitate

Inca o data, rezumam pe scurt modul in care teiul este util pentru oameni:

-procesele digestive din organism sunt accelerate;

-organismul este intinerit datorita proprietatilor antioxidante;

-ajuta la combaterea  raceli, bronsita, amigdalita;

-sistemul nervos se calmeaza, iar acestea sunt principalele, dar departe de toate, proprietatile utile ale teiului pentru organism.

Citeste si articolul :   Ciupercile Champignon, galbiori, ciuperci pleurotus – uite de ce ar trebui sa le consumam cat mai des

Ceaiul de tei proprietati benefice

Putem vorbi mult timp despre beneficiile ceaiului de tei. Dar totusi vom incerca sa evidentiem principalele teze despre modul in care ceaiul de tei este util in termeni generali:

Aceasta bautura amelioreaza inflamatia.

Amelioreaza tusea cronica uscata.

Intareste sistemul imunitar.

Folosit ca antipiretic natural.

Stimuleaza productia de transpiratie, eliberand organismul de toxine si bacterii;

Promoveaza expectorarea flegmei.

Teiul lasa proprietati utile si contraindicatii

Teiul lasa proprietati utile si contraindicatii. Frunzele de tei contin acid ascorbic, carotenoizi, proteine, polizaharide si fitoncide. Acest set de componente permite utilizarea materiilor prime in medicina populara pentru suprimarea florei bacteriene si fungice, ameliorarea inflamatiei din articulatii, tratarea mancarimilor in timpul diatezei si anestezierea zonelor arse pe piele (sub forma de lotiuni).

Compresele pentru durerile de cap sunt preparate pe baza de frunze si muguri de tei si, de asemenea, ajuta la mastita si stagnarea laptelui matern. Pentru a face o compresa, pur si simplu zdrobiti frunzele proaspete si aplicati pe tample si pe frunte timp de o jumatate de ora. Utilizarea externa a pulberii de frunze uscate ajuta la ulcerele si abcesele cutanate.

Citeste si articolul :   Orez alb sau orez brun?

Contraindicatiile pentru metodele descrise sunt probleme cardiace, vedere slaba, tendinta la reactii alergice. Si, de asemenea, respectati masura in dozare, nu exagerati cu frecventa procedurilor si asigurati-va ca faceti pauze .

Publicitate

Publicitate

Autor