Lecitina: beneficii si daune

Lecitina este o substanta organica asemanatoare grasimilor care este un complex de fosfolipide. Este, fara exagerare, combustibil pentru corpul uman. Lecitinaa  este un material de constructie pentru membranele celulare. Intareste sistemul nervos, este indispensabil pentru ficat si creier. Lecitina ajuta, de asemenea, la imbunatatirea metabolismului lipidic in corpul uman, la normalizarea nivelului de colesterol din sange. Indicatiile pentru utilizarea acestui medicament sunt foarte largi. Este necesar atat pentru dezvoltarea unui organism in crestere, cat si pentru mentinerea sanatatii persoanelor mature.

Lecitina pentru sanatatea ficatului

Acest medicament este cel mai bun prieten al ficatului. Majoritatea lecitinei din corpul nostru este continuta in acest organ – 65% din total. Prin urmare, preparatul de lecitina este prescris pentru orice patologie hepatica – hepatita, obezitate hepatica, intoxicatie, ciroza.

In plus, lecitina este un puternic antioxidant care poate elimina toxinele din organism.

Lecitina impotriva colesterolului

Deoarece colesterolul se gaseste in aceleasi alimente ca si lecitina, beneficiile si prejudiciile consumarii unor astfel de alimente par sa se egaleze. Lecitina mentine colesterolul in solutie si, prin urmare, previne depunerea acestuia pe peretii vaselor de sange. In plus, lecitina care intra in organism promoveaza eliminarea colesterolului care a inceput deja sa fie depus, reducand nivelul sau total cu 15-20 %.

Publicitate

In plus, lecitina activeaza activitatea enzimelor pentru descompunerea grasimilor, stabilizeaza metabolismul grasimilor, favorizeaza o mai buna absorbtie a vitaminelor A, D, E si K. Fosfolipidele activeaza microcirculatia sangelui in organism. Prin urmare, lecitina, practic fara efecte secundare, este indispensabila pentru prevenirea bolilor de inima si a aterosclerozei. Este, de asemenea, prescris pacientilor in timpul perioadei de recuperare dupa atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.

Citeste si articolul :   6 sfaturi pentru a va mentine ficatul sanatos mult timp

Pentru mici genii

Lecitina este necesara pentru un copil inca din primele zile de viata – in primul rand pentru formarea si dezvoltarea sistemului nervos central. La alaptare, bebelusul primeste lecitina din laptele mamei. Daca, dintr-un anumit motiv, hranirea naturala este imposibila, deficitul de lecitina trebuie eliminat suplimentar.

De asemenea, corpul copilului este deosebit de vulnerabil la lipsa de lecitina in timpul stresului. Primele experiente serioase incep in perioada de adaptare, mai intai la gradinita, apoi la scoala. Exista o conversatie separata despre elevii din clasa intai. In aceasta perioada, lecitina este pur si simplu necesara. Stimuleaza activitatea creierului, reduce oboseala. Imbunatateste memoria, atentia, creste rezistenta la stres.

Lecitina sub forma de gel este cea mai buna pentru scolari. Copilul nu il asociaza cu pastile, dimpotriva, producatorii il fac placut la gust, cu mirosde fructe . O alta optiune este lecitina in capsule solubile. Copiii rar refuza o bautura vitaminica. Cel mai adesea, lecitina copiilor contine, de asemenea, un complex de vitamine necesare unui corp in crestere.

Versatil, eficient, sigur

Lecitina este capabila sa protejeze membrana mucoasa a tractului gastro-intestinal de efectele nocive. Prin urmare, receptia sa este indicata persoanelor care sufera de gastrita, colita si ulcer peptic.

Cu psoriazis si dermatita, administrarea lecitinei va reduce semnificativ simptomele neplacute. Prin urmare, este adesea utilizat in tratamentul complex al bolilor de piele.

Lecitina este, de asemenea, prescrisa pentru diferite boli feminine, pana la cancerul uterin. Prin urmare, receptia sa este o buna prevenire a bolilor oncologice ale zonei genitale feminine.

Citeste si articolul :   15 alimente care cresc nivelul zaharului din sange

O alta proprietate magica a lecitinei este capacitatea de a normaliza nivelul zaharului din sange. Acesta intareste membranele celulelor din pancreas, in special celulele beta, care sunt responsabile de producerea insulinei. Astfel, in diabetul zaharat de tip 1, lecitina reduce cererea externa de insulina. In diabetul de tip 2, compenseaza lipsa fosfolipidelor si a acizilor grasi esentiali.

Lecitina este indispensabila creierului. S-a dovedit ca aportul regulat de lecitina poate opri scleroza multipla, poate imbunatati activitatea creierului in boala Parkinson si sindromul Alzheimer.

Astfel de indicatii diverse si largi pentru utilizarea lecitinei sunt explicate foarte simplu – este continuta in celulele tuturor sistemelor corpului. Cu toate acestea, nu are efecte secundare grave.

Cum reactioneaza corpul la lipsa de lecitina?

Primul care sufera de lipsa lecitinei  este sistemul nervos. Tulburari de memorie, modificari constante ale dispozitiei, atentie scazuta, insomnie – acestea sunt principalele simptome ale deficitului de lecitina in organism.

Tensiunea arteriala poate creste, progreseaza bolile tractului gastro-intestinal, ale inimii si ale vaselor de sange, precum si ale articulatiilor.

Surse naturale de lecitina

Denumirea substantei provine din grecescul „lekithos”, care inseamna „galbenus de ou”. In consecinta, exista o cantitate suficienta de lecitina in oua, precum si in alimentele care contin o cantitate mare de grasimi – ficat de vita sau de pui, seminte si nuci, peste, ulei de floarea-soarelui si carne.

Unele legume si fructe contin si lecitina. Deci, exista multa lecitina in leguminoase, in special in soia. Materiile prime pentru producerea lecitinei industriale sunt cel mai adesea ulei de soia, soia si produsele sale procesate.

Cum se foloseste?

Lecitina este inclusa in diferite complexe de vitamine si este, de asemenea, produsa ca un preparat independent sub forma de capsule, geluri, granule, tablete, lichide. Sub forma lichida, lecitina poate fi chiar amestecata cu alimente inainte de consum.

Citeste si articolul :   Care sunt simptomele in Hipertiroidism si Hipotiroidism

Doza zilnica de lecitina este de 5-6 grame pentru un adult si de 1-4 grame pentru un copil. Aceasta nu ia in considerare lecitina pe care o putem obtine din alimente.

Se consuma de obicei inainte sau in timpul meselor de trei ori pe zi. Cursul tratamentului (profilaxia) este in medie de cel putin trei luni, dar poate fi continuat chiar mai mult, pana la cativa ani.

Doza finala si durata administrarii sunt determinate de medic.

Exista putine contraindicatii, dar sunt

Cui ii este contraindicata lecitina? Instructiunile de utilizare indica faptul ca medicamentul nu trebuie utilizat numai daca exista o intoleranta individuala. Problema este ca alergiile la lecitina sunt frecvente. Prin urmare, daca sunteti susceptibil la reactii alergice, incercati sa nu ratati primele semne si incetati sa luati medicamentul.

In plus, nu este de dorit sa luati lecitina in timpul sarcinii (in special in primul trimestru) si alaptarii.

Printre efectele secundare, in cazuri foarte rare, se constata greata si cresterea salivatiei, ameteli.

Luati lecitina exact asa cum este indicat. Este mai bine daca consultati medicul si acesta va va prescrie cursul medicamentului necesar in situatia dvs. specifica si pentru probleme specifice de sanatate

Publicitate

Publicitate

Autor