Orezul si greselile pe care le facem atunci cand il gatim

Pe langa cartofi, paste, orezul este probabil cea mai comuna garniture utilizata la scara internationala. Există 6 greseli tipice in prepararea orezului pe care apropae toata lumea le face cu repetitie.

1.Tratezi in acelsi mod toate tipurile de orez

Bineinteles ca stiti de mult: orezul nu este doar orez, exista orez basmati, orez cu cereale lungi, orez brun, orez cu iasomie – si nenumarate alte soiuri, toate difera unele de altele in diferite moduri. Dar multi oameni gatesc orezul in acelasi mod – si ignora nevoile individuale ale boabelor, care din fericire sunt, de asemenea, indicate pe ambalaj. Cel puțin in majoritatea cazurilor. Inainte de a incepe sa gatiti cel mai bine, aruncati o privire pe pachet si citititi cat timp are nevoie de  fi gatit orezul respectiv.

2.Nu spalati orezul inainte de a il gati

Publicitate

Pur si simplu fierbeti apa, deschideti pachetul si turnati orezul in apa. Foarte simplu – nu-i asa? Ei bine, de fapt nu este atat de simplu. Puteti alege desigur acest traseu – dar cu cativa pasi intermediari mici puteti face placerea orezului mai digerabila si, de asemenea, mai sanatoasa. Spalati bine orezul inainte de a-l gati. Acest lucru elimina excesul de amidon din boabe – la fel ca orice alte reziduuri de impuritati mai mici. In acest fel, va asigurati, de asemenea, ca orezul are un gust mai granulat si mai crocant dupa gatit. O placere deosebit de autentica.

Citeste si articolul :   Arafat da cea mai proasta veste! Ce se intampla daca nu se respecta regulile

3.Nu inmuiati orezul inainte de a gati

Ce? Trebuie sa inmuiati orezul inainte de a gati? Ei bine, bineinteles ca nu trebuie sa faci asta. Studiile știintifice au aratat ca puteti reduce la minimum continutul de pesticide din orez in acest mod – ceea ce merita cu siguranta sa va straduiti.

Orezul este foarte sanatos si ofera multe vitamine si substante nutritive. Din pacate, produsele din supermarket contin mult arsen, pe care orezul il absoarbe ca planta prin apele subterane. Puteti reduce continutul de arsenic spalandu-l in prealabil – si inmuierea face restul. Acest lucru va permite sa reduceti la minimum ( cca 84%) continutul de arsenic.

Publicitate

Exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand lasi la inmuiat orezul. De exemplu: stii ca vrei sa mananci orez duminica?atunci inmuiati orezul sambata, de preferinta peste noapte. Inmuiati cantitatea dorita in apa, acoperiti-o cu o carpa curata si lasati-o pur si simplu pana o folositi a doua zi. Inainte de utilizare, toarna orezul intr-o  sita si clateste cu apa rece din abundenta. Apoi continuati cu pregatirea ca de obicei.

Citeste si articolul :   Ce alimente sunt cel mai adesea contrafacute si cum sa le deosebim

4.Utilizati un raport gresit apa / orez

Turnati cantitatea dorita de orez in oala si pur si simplu adaugati apa – asa il folositi? Sau fierbiti mai intai apa si apoi aruncati o multime de orez? Este foarte simplu, desigur, dar desigur gresit in cele din urma. Oricat de enervant ar fi: orezul si apa trebuie masurate in prealabil pentru cel mai bun rezultat. Si de cata apa sau orez ai nevoie – da, asta depinde de tipul de orez pe care vrei sa il prepari.

Un mic sfat:pentru orezul basmati si iasomie aveti nevoie de 1,5 ori cantitatea de apa, pentru  un orez risotto este nevoie chiar de trei ori mai multa apa decat orezul.

5.Amestecati orezul in timp ce se gateste

Mai ales cand gatiti orezul vrac intr-o oala, amestecati-l ocazional pentru a preveni arderea. Acest lucru este de fapt gresit, deoarece in acest fel se pierde si mai mult amidon. Rezultatul: devine lipicios si are o consistenta inestetica.

Citeste si articolul :   O mana de orez intr-un ghiveci cu orhidee va face planta mai buna

6.Folositi o temperatura gresita

Daca nu amestec, orezul se va arde! – ai putea spune. Aceasta ne duce la urmatoarea greseala clasica pe care oamenii le place sa o faca atunci cand gatesc orezul: reglarea greaita a caldurii. Adesea orezul este gatit continuu la aceeasi caldura. Modul corect este diferit: aduceti orezul la fiert la cel mai inalt nivel – apoi fierbeti la foc mediu. Fierberea la temperaturi ridicate ucide orice bacterie, iar caldura mai mica impiedica arderea orezului.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.