Cicoarea este o alternativa delicioasa la cafea care ajuta stomacul

Radacina de cicoare este o planta albastra cu flori din familia papadiei care a fost folosita in scopuri medicinale in Egiptul Antic. Cel mai adesea, este prajita, macinata si consumata ca alternativa la cafea atunci cand trebuie sa evitam cofeina.

Poate imbunatati sanatatea intestinelor

Cicoarea este una dintre cele mai bune surse de inulina, o fibra cunoscuta pentru proprietatile sale prebiotice. Prebioticele servesc drept hrana pentru microbii benefici din intestin – cei asociati cu imbunatatirea digestiei, combaterea inflamatiei, imbunatatirea imunitatii si a dispozitiei. Prebioticele cresc, de asemenea, absorbtia nutrientilor esentiali, inclusiv calciu si magneziu.

Un alt beneficiu al digestiei cu radacini de cicoare este capacitatea sa de a ameliora constipatia, o afectiune care afecteaza pana la 30% din populatie. Un studiu a constatat ca cicoarea poate ajuta la imbunatatirea functiei intestinului, la reducerea tensiunii si la cresterea frecventei scaunelor fara a provoca diaree.

Contine antioxidanti

Pe langa vitamine, minerale si fibre, radacina de cicoare contine mai multe tipuri de antioxidanti, inclusiv cei cunoscuti pentru a reduce inflamatia si a proteja functia arteriala. Studiile la animale au aratat ca antioxidantii din cicoare protejeaza ficatul.

Publicitate

In mod curios, datorita aromei sale pamantesti, lemnoase, radacina uscata de cicoare nu este adesea folosita in alte retete. Cu toate acestea, ca supliment sau alternativa la cafea, este important sa nu faceti supradozaj. Consumul unei cantitati prea mari de cicoare poate duce la efecte secundare nedorite, inclusiv absorbtia excesiva a calciului, scaderea zaharului din sange, sangerari menstruale sau, pentru femeile gravide, riscul avortului spontan.

In plus, persoanele alergice la ambrozie, crizanteme, galbenele, musetel si alte flori sau ierburi pot dezvolta o alergie la cicoare. In cele din urma, cicoarea este un aliment care provoaca balonare si gaze. Prin urmare, trebuie sa-l consumam cu precautie sau sa-l excludem daca avem  in sindromul intestinului iritabil.

Cu alte cuvinte, radacina de cicoare nu este pentru toata lumea. Dar este un mod distractiv, sanatos si delicios de a inlocui cofeina cu fibre si de a adauga mai multi antioxidanti dietei zilnice.

Autor