7 utilizari si beneficii ale papayei

Papaya nu are doar un gust dulce delicios, ci si caracteristici nutritionale cunoscute, care sunt evidentiate in intreaga lume. Mai ales cand vine vorba de o enzima numita papaina.

Cum actioneaza papaina?

In timpul procesului de digestie, alimentele sunt descompuse si amestecate cu saliva pentru a crea un bolus alimentar. Acest bolus este transportat la stomac pentru depozitare.

Cand se intampla acest lucru, pepsina, o enzima din sucurile gastrice, este responsabila pentru descompunerea proteinelor, astfel incat intestinul subtire sa le poata absorbi.

Atunci apare rolul papainei, care este responsabila de descompunerea proteinelor alimentare si de neutralizarea acizilor din stomac. Acesta este modul in care stomacul se poate digera mai repede decat de obicei.

Proprietatile papainei

Este un puternic digestiv si antiinflamator

Are abilitati analgezice

Actioneaza ca antiseptic

Are caracteristici detoxifiante, diuretice si depurative

Curata mucoasele digestive

Distruge amibele intestinale

Este bogat in potasiu si sarac in sodiu, ceea ce este ideal pentru persoanele cu hipertensiune arteriala sau probleme cardiovasculare

Citeste si articolul :   Iata 8 semne de disfunctie a glandei tiroide

Papaina: Foarte asemanatoare cu pepsina, ajuta la digerarea proteinelor, este un stimulent digestiv si antiinflamator.

Carpaina: Este un alcaloid care actioneaza asupra lichidului biliar, facilitand in special digestia carnurilor si a alimentelor foarte grele. In plus, reduce insuficienta cardiaca si riscul de atacuri de tahicardie.

Tipuri de papaya

Exista aproximativ 50 de tipuri diferite de papaya in lume, dar acestea sunt, in general, clasificate dupa cum urmeaza:

Golden: este un soi mic, care cantareste intre 400 si 600 de grame

Hawaiian: are forma de bulb si aroma sa este mai blanda decat celelalte

Mamao: dimensiunea sa variaza de la 1 la 5 kilograme, se caracterizeaza prin pulpa rosiatica si forma sa cilindrica

Beneficiile consumului de papaya

Papaya nu este doar bogata in papaina, ci contine si o cantitate mare de vitamine A, B, C si E. Este bogata in magneziu si potasiu, ceea ce il face un fruct esential pentru sanatate.

Mai jos, descoperim alte beneficii ale sale intr-un mod mai specific:

Citeste si articolul :   Cine nu ar trebui sa manance usturoi si de ce

1. Control mai bun al greutatii

Papaina si chimopapaina ajuta la descompunerea grasimilor, proteinelor si carbohidratilor. Papaina este chiar mai eficienta decat pepsina, o enzima prezenta in stomac.

2. Un fruct perfect pentru diabetici

Sucul de papaya ajuta la reducerea nivelului de glucoza din sange, deoarece accelereaza regenerarea celulelor beta si, in plus, creste sinteza insulinei (in special papaya verde).

3. Digestie mai buna

La fel, papaina, chimopapaina, fitonutrientii si alte enzime imbunatatesc procesul digestiv.

Acestea permit organismului sa elimine toxinele in exces.

4. O lupta mai eficienta impotriva constipatiei

Pe langa toate proprietatile pe care le-am mentionat, papaya este bogata in fibre, care sunt responsabile de absorbtia apei si de imbunatatirea consistentei scaunului.

Cu alte cuvinte, curata stomacul si, prin urmare, usureaza eliminarea reziduurilor prezente de-a lungul colonului si intestinelor.

5. Vindecare mai rapida

Papaya imbunatateste vindecarea ranilor

In ceea ce priveste pielea, una dintre enzimele eliberate este proteaza. Ajuta ranile sa se vindece mai repede. In plus, ofera nutrienti si vitamine care imbunatatesc starea pielii si reduc inflamatia.

Citeste si articolul :   Care sunt beneficiile vitaminei B12 in organism?

6. Alaptare mai buna

Papaina este cunoscuta pentru calitatile sale de imbunatatire a functiei endocrine, care creste productia de lapte la femeile care alapteaza.

7. Mai putine dureri menstruale

Prin consumul de papaya, nivelurile de oxitocina si prostaglandine cresc la femei. Prin urmare, exista contractii usoare in uter care afecteaza reducerea durerii.

Recomandari

In mod ideal, papaya ar trebui consumata coapta pentru a profita de calitatile papainei.

Papaya are cel mai bun gust cand este servita rece.

Atunci cand sunt consumate cu alte fructe, este important ca acestea sa fie si fructe dulci, precum bananele, pentru ca atunci cand sunt combinate cu citrice, stomacul nu ajunge la aciditatea necesara, ceea ce ingreuneaza digestia.

Autor