Macron cere vigilenta sporita din cauza mutatiei virusului,vaccinarea incepe dupa Craciun

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a lansat, luni, un apel la intensificarea “vigilentei”, in contextul aparitiei unei “mutatii problematice” a coronavirusului, subliniind ca vaccinarea va incepe imediat dupa Craciun.

“Trebuie sa dublam vigilenta. Este vorba de o mutatie problematica a virusului”, a afirmat Emmanuel Macron, conform postului BFMTV, cu ocazia participarii prin videoconferinta la o sedinta de guvern.

“Actuala situatie evidentiaza complexitatea virusului, agresivitatea sa, as indrazni sa spun inventivitatea si atitudinea umila pe care trebuie sa le avem in continuare”, a subliniat Emmanuel Macron.

La randul sau, Olivier Véran, ministrul francez al Sanatatii, a declarat ca mutatia coronavirusului identificata in Marea Britanie nu a fost depistata deocamdata in Franta, subliniind insa ca acest lucru nu inseamna ca nu este deja pe teritoriul francez. “In ultimele zile, au fost identificate 500 de tulpini virale, dar aceasta varianta nu a fost depistata prin analizele genetice. Acest lucru nu inseamna ca nu circula deja”, a precizat Olivier Véran, la postul Europe 1.

Totusi, ministrul francez al Sanatatii este increzator ca vaccinurile anti-Sars-CoV-2 vor fi eficiente si impotriva noii mutatii. “Nu exista motive sa ne gandim ca vaccinul ar fi mai putin eficient”, a subliniat Olivier Véran.

Citeste si articolul :   Doliu in lumea politica din Romania. S-a stins fulgerator la 52 de ani in timpul unei intalniri electorale

Presedintele Emmanuel Macron a precizat ca vaccinarea va incepe in Franta si in toate tarile Uniunii Europene imediat dupa Craciun. “Urmatoarele zile vor fi marcate de lansarea strategiei noastre de vaccinare, va fi inceputul. Va fi o data europeana coordonata, imediat dupa Craciun, adica la sfarsitul saptamanii”, a explicat presedintele Frantei.

Noua varianta descoperita in Marea Britanie a suferit mai multe mutatii in proteina matriciala, prin modificari la nivel genetic, lipsesc doi amino-acizi, ceea ce explica raspandirea mai rapida a virusului.

 

Autor