Noua tulpina de coronavirus din Marea Britanie duce la prabusirea burselor europene

O scadere de peste 5% a actiunilor companiilor de turism a dus luni la o scadere a burselor europene, deoarece raspandirea rapida a unei noi tulpini de coronavirus a fortat restrictii dure in Anglia si interdictii de calatorie din multe tari, relateaza Reuters.

Indicele pan-european STOXX 600 a scazut cu 1,9%, pentru cea mai slaba sesiune din ultimele doua luni, dupa ce Marea Britanie a impus o carantina severa si si-a schimbat planurile de a slabi restrictiile cu ocazia Craciunului, in conditiile in care noua tulpina este cu pana la 70% contagioasa.

Indicele londonez FTSE a scazut cu 1,1%, in timp ce lira sterlina s-a scufundat. Indicele german DAX a scazut cu peste 3%, CAC 40 din Paris cu 3,13% iar AEX din Amsterdam inregistra un minus, la ora transmiterii stirii, de 3,01%.

La Bucuresti, indicele BET avea o scadere de 1,53%.

Publicitate

Publicitate

Canada, precum si Germania, Italia si Olanda, au dispus suspendarea zborurilor din Marea Britanie, in timp ce interdictia Frantei includea si transportatorii de marfuri.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Italia inchide toate scolile si universitatile din cauza raspandirii coronavirusului

Actiunile companiilor de turism si divertisment aveau cea mai proasta zi din ultimele trei luni, cu IAG, proprietarul British Airways, transportatorul Lufthansa si compania de turism Tui pierzand intre 5,8% si 9%. Operatorul de croaziera Carnival Corp a pierdut 6,4%.

Pe masura ce preturile la titei au scazut, companiile BP, Total si Royal Dutch Shell au pierdut intre 3,9% si 5,4% din valoarea actiunilor.

Ingrijorarile legate de noua tulpina de virus au eliminat posibilele efecte ale acordului din Congresul american privind un pachet de ajutor fiscal in valoare de 900 miliarde de dolari, care va fi votat luni.

Vaccinurile ar trebui sa fie in continuare eficiente impotriva noii tulpini, au spus oamenii de stiinta. Actiunile de la Frankfurt ale BioNtech au crescut cu 4,6%.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.