Lucruri uimitoare pe care nu le stiai despre propriul tau corp

Corpul tau este uimitor – gazduieste fiecare amintire pe care ti-ai facut-o vreodata, te duce acolo unde mergi in fiecare zi si este singura casa permanenta pe care o vei cunoaste vreodata. Si, desi este posibil sa aveti o gramada de trucuri de corp cool in maneca, indiferent daca va puteti rasturna pleoapele sau ca ati stapanit arta rostogolirii limbii, exista nenumarate lucruri incredibile pe care nu le stiati despre corpul vostru, care sunt sigure ca te uimesc.

Veti avea un schelet nou-nout in 10 ani.

Celulele sistemului osos se regenereaza constant si, in medie, oasele pe care le aveti acum se vor regenera complet in aproximativ un deceniu.

Acest lucru incepe sa incetineasca pe masura ce imbatranesti, cu toate acestea, regenerarea dureaza mai mult, determinand oasele sa devina mai subtiri in mod natural.

Publicitate

Esti mai inalt dimineata decat esti noaptea.

Ar putea parea o poveste inalta, dar cand te trezesti dimineata, esti de fapt putin mai inalt decat erai cand te-ai culcat.

Acest lucru se datoreaza presiunii exercitate asupra articulatiilor pe parcursul zilei. Pe masura ce va desfasurati activitatile, aceasta presiune face ca cartilajul din coloana vertebrala sa se comprime – doar fractiuni de centimetru, dar suficient pentru a impinge totul in jos.

Citeste si articolul :   Catalin Morosanu, in doliu: „Exact in salonul in care a avut loc explozia. Nu-mi vine sa cred...”

Pe masura ce va relaxati in somn, va usureaza presiunea pe discurile spinale, permitandu-va astfel sa va intoarceti la inaltimea maxima.

Copiii cresc cel mai repede vara.

Pe masura ce temperatura creste, la fel si copiii. Desi nu exista o explicatie buna pentru asta, copiii par sa creasca cel mai repede vara si cel mai lent toamna.

Bebelusii nu au rotule.

Ai crede ca rotulele noastre ar fi o parte necesara a corpului uman. Nu pentru bebelusi, care nu se nasc cu ele. In schimb, cartilajul lor se transforma treptat in os, deoarece osificarea incepe intre doi si sase ani – si nu se termina complet pana la varsta adulta tanara.

Oasele tale sunt mai puternice decat otelul.

In timp ce majoritatea dintre noi experimentam un os rupt la un moment dat in viata, faptul este ca osul este o substanta incredibil de dura.

Un os are o toleranta la presiune si o rezistenta mai mare decat o tija de otel de aceeasi latime. Cel mai puternic os din corp este femurul, care poate suporta de 30 de ori greutatea unui om mediu.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.