Tort delicios cu portocale si ciocolata, o reteta pentru toata familia

Portocala si ciocolata sunt intr-adevar un duo ceresc: topirea ciocolatei si apoi combinata cu fructe, este o adevarata placere. Avand in vedere ca afara s-a racit si portocalele au inceput sa isi faca aparitia in magazine, uite cum poti sa realizezi un desert perfect toata familia.

Ingrediente pentru tort:

8 portocale de o marime potrivita

1 pastaie de vanilie

Publicitate

100 ml de lichior de portocale (sau 2 esente de portocala)

1 pachet  budinca de vanilie

4 oua (marimea M)

1 varf de sare

100 g  de faina

1 lingura de cafea instant (nes)

20 g de pudra de cacao

80 g ciocolata rasa

10 g praf de copt

280 g unt moale (minim 82% grasime)

350 g dulceata de portocale

150 g zahar pudra

100 g zahar

4 mandarine

60 g de ciocolata de menaj

Se spala portocalele, se sterg bine de apa iar una din ele se va da pe razatoare. Restul de portocale se taie in 2 jumatati si se storc. Ar trebui sa obtineti undeva la cca 700 ml de suc proaspat de portocale. Din cantitatea obtinuta se pun intr-o oala (de preferat gradate) cca 670 ml, se adauga semintele de la pastaia de vanilie si 50 g de zahar. Se fierbe la foc extrem de incet pana ajunge la cca 450 ml de suc.

Citeste si articolul :   Snitel de pui - o reteta pe care o veti adora de la prima degustare

Cand sucul a ajuns la 450 ml, se ia de pe foc se strecoara printr-o sita, se pune din nou in oala la fiert alaturi de 50 ml de lichior de portocale, praful de budinca de vanilie, si coaja de portocala rasa.

Se amesteca constant pana se ingroasa si se obtine budinca de vanilie cu gust de portocale. Se pune intr-un vas si se acopera cu folie alimentara. Astfel vei evita sa prinda crusta.

Publicitate

Se bat ouale cu varful de sare si restul de zahar (cca 50 g), pentru aproximativ 10 minute, pana ouale sunt spumoase, cremoase (isi dubleaza volumul). Intr-un bol se amesteca ingredientele uscate: faina, praful de copt, pudra de cacao, lingura de nes. Acest amestec se adauga incet print-o sita in amestcul de oua batute spuma cu grija, amestecand de jos in sus, cu  o paleta. Dupa ce s-au amestecat bine ingredientele se adauga ciocolata rasa si 30 g de unt topit. Se amesteca din nou cu grija cu o paleta de jos in sus.

Citeste si articolul :   Un desert usor, rapid cu doar 4 ingrediente

Se tapeteaza o tava rotunda (circumferinta de 20 cm) cu hartie de copt, in care se pune compozitia de blat in cuptorul preincalzit , se seteaza la 180°C pentru un cuptor electric si la nivelul 2 pentru un cuptor pe gaz, pentru aproximativ 30 minute.

Blatul de tort se testeaza cu scobitoarea pentru a vedea daca s-a copt. Se scoate din cuptor si se lasa la racit. Cel mai indicat este sa fie lasat pe un gratar la racit.

Separat se prepara din 3 linguri de dulceata de portocale, 30 ml de suc de portocale si 50 ml de lichior de portocale, siropul cu care se va unge blatul de cicocolata. Se pun ingredientele intr-o oala si se pun pe foc, amestecad continuu pana ajung la modul de fierbere. Blatul de ciocolata se taie in 3 si apoi cu ajutorul unei linguri se insiropeaza cu siropul de portocale fiecare foaie de blat.

Se bate sau mixeaza  spuma untul moale cu cei 150 g de zahar pudra. Apoi cu ajutorul unei linguri se adauga budinca de vanilie peste untul batut spuma, lingura cu lingura si se bate in continuare pana se termina budinca si se obtine o crema extrem de fina.

Citeste si articolul :   Beneficii dovedite pentru sanatate ale ciocolatei negre

Se asambleaza tortul astfel: o foaie de blat de ciocolata insiropat, apoi crema de portocale. Se continua pana se termina si se imbraca tortul in crema. Se da la rece pentru minim 2 ore.

Dupa cele 2 ore se scoate de la frigider, se taie mandarinele felii iar restul de dulceata de portocale se incalzeste putin pe foc si se imbraca tortul in dulceata peste care se adauga mandarinele taiate felii.

Se decoreaza cu ciocolata de menaj, fie data pe razatoare fie taiata grosier.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.