10 Beneficii importante pentru sanatate ale renuntarii la fumat

In fiecare zi, vedem, auzim si vorbim despre numeroasele moduri in care ne putem lasa de fumat si imbunatati viata, mai ales, sanatatea. Dar daca fumezi, sa renunti chiar acum, este cel mai bun lucru pe care il poti face, deoarece beneficiile pentru sanatate sunt imediate si substantiale. Iata cateva beneficii pe care le puteti experimenta dupa ce ati renuntat la fumat.

Sanatatea inimii: in 20 de minute de la renuntare, ritmul cardiac scade. La doua saptamani pana la trei luni dupa renuntare, riscul de atac de cord scade si, in decurs de un an, riscul de boli coronariene este de aproximativ jumatate din cel al unui nefumator.

Sanatatea plamanilor: renuntand acum, s-ar putea sa experimentati mai putine dificultati de respiratie in timpul activitatilor de zi cu zi in doar două saptamani. Dupa 10 ani, riscul de cancer pulmonar este redus la jumatate din cel al unui fumator.

Citeste si articolul :   Cum sa vopsesti oua de Paste: 5 moduri usoare

Sanatate sistemului circulator: tigarile contin monoxid de carbon (CO), care este aceeasi substanta chimica otravitoare gasita in gazele de esapament ale masinii. Aceasta substanta chimica se acumuleaza in fluxul sanguin si contribuie la lipsa de oxigen, ceea ce face ca inima sa lucreze mai mult. In termen de 12 ore de la renuntarea la fumat, nivelurile de CO din sange scad la normal.

Publicitate

Publicitate

Risc mai mic de diabet: renuntarea poate reduce riscul de diabet si va poate ajuta sa va mentineti mai mult controlul glicemiei.

Longevitate: Renuntarea iti sporeste speranta de viata cu patru pana la 10 ani, in functie de varsta ta in momentul in care ai renuntat.

Zambet mai sanatos: tutunul  poate face ravagii, provocand carii, boli ale gingiilor, precum si ingalbenirea dintilor. Renuntarea nu numai ca iti imbunatateste sanatatea bucala, dar poate duce chiar la un zambet mai luminos.

Simturi imbunatatite: in 48 de ore, simtul mirosului si gustul incepe sa revina la normal.

Citeste si articolul :   5 gustari sanatoase si delicioase pentru o seara la televizor

Piele mai sanatoasa: Renuntarea va poate proteja pielea impotriva imbatranirii premature si a ridurilor.

Imunitate mai puternica: fumatul expune corpul tau la multe substante chimice daunatoare, inclusiv gudron si nicotina. Drept urmare, sistemul imunitar lucreaza din greu pentru a apara corpul impotriva acestor otravuri. Odata ce corpul tau nu mai este bombardat de aceste substante chimice, sistemul imunitar poate incepe sa functioneze mai normal.

Sanatatea celor dragi: renuntarea la fumat nu inseamna doar sanatatea ta. De asemenea, afecteaza sanatatea persoanelor pe care le iubesti, chiar si a animalelor de companie. Renuntand, nu ii mai expuneti la substantele chimice care pun viata in pericol si care cauzeaza cancerul din fumatul pasiv.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.