Sanatatea si fericirea – ce legaturi exista intre cele doua

Sanatatea si fericirea sunt stalpi de baza ai vietii noastre, iar cele doua se dovedesc ca au o legatura stransa. Dilema este daca una o cauzeaza pe celalalta sau daca cele doua sunt doar corelate, dar nu exista niciun dubiu de legatura dintre ele. Exista chiar si o serie de intrebari care au fost lamurite de-a lungul timpului in ceea ce priveste legatura dintre sanatate si fericire.

Care sunt beneficiile fizice ale fericirii?

Fericirea este corelata cu anumite beneficii fizice pentru sanatate, cum ar fi: tensiune arteriala scazuta, risc redus de accident vascular cerebral, sistem imunitar mai puternic si chiar o viata mai lunga. Emotiile pozitive au fost corelate cu reducerea riscului de ranire la tinerii adulti si cu scaderea fragilitatii la persoanele mai in varsta.

Se poate spune ca persoanele fericite traiesc mai mult?

Publicitate

Da, fericirea este corelata cu o speranta de viata mai lunga. Persoanele care sustin ca au o stare de bine mai puternica si un nivel ridicat al bunastarii traiesc mai mult, in medie, decat cei care raporteaza sentimente mai slabe, iar acest efect exista atat la persoanele de sex masculin, cat si la cele de sex feminin.

Citeste si articolul :   Afirmatii pozitive pentru a deveni mai puternici

Ar putea starea de fericire sa stimuleze sistemul imunitar?

Publicitate

Fericirea este corelata cu un sistem imunitar puternic, ajutand la prevenirea bolilor si facand simptomele mai putin severe. De exemplu, in cadrul unui grup de persoane expuse la un virus gripal, indivizii care au raportat in mod obisnuit emotii pozitive au fost mai putin susceptibili sa se imbolnaveasca. Acelasi lucru s-a intamplat si pentru indivizii a caror stare de fericire a fost intensificata (in mod intentionat) inainte de expunerea la virus.

Ce contribuie la legatura dintre fericire si sanatate?

Exista o serie idei diferite care explica modul in care fericirea aduce beneficii sanatatii. Una este ca emotiile pozitive duc la comportamente si schimbari pozitive, cum ar fi exercitiile fizice, somnul, o dieta hranitoare, relatii de sustinere si abilitati de gestionare corespunzatoare a diferitelor situatii problematice. Alta idee este ca emotiile pozitive au capacitatea de a reduce stresul si caracterul nociv pe care acesta il poate avea asupra organismului.

Citeste si articolul :   Sarea sub pat: solutia perfecta la aceasta problema majora care afecteaza multe locuinte

Poate fericirea sa vindece boli?

Nu exista dovezi ca fericirea poate vindeca bolile sau ca poate accelera timpul de recuperare. Dar interventiile psihologice pozitive pot ajuta la reducerea simptomelor depresiei. De asemenea, pot contribui la imbunatatirea sanatatii mintale si la ridicarea nivelului de satisfactie al vietii.

Este dificil sa distingem clar relatia dintre fericire si starea noastra de sanatate. Oare o persoana fericita are mai multa grija de propriul corp si isi creeaza relatii umane mai puternice, fapt ce contribuie pozitiv la starea generala de sanatate? Oare persoanele care sufera de boli cornice au starea de spirit agravata in mod constant?

Desi sunt inca multe aspecte nelamurite, un lucru este cert. Nu exista niciun risc in a incerca sa ne pastram o stare de spirit buna, sa zambim in fiecare zi, sa radem cat de des avem sansa, sa ne bucuram chiar si de cele mai mici aspecte ale vietii si sa ne concentram pe lucrurile bune ce ne inconjoara.

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.