Ce este triptofanul?
Este un aminoacid esential, pe care corpul uman nu stie sa-l fabrice. Prin urmare, este furnizat exclusiv de alimente. L-triptofanul este chiar si cel mai rar aminoacid din dieta. De aceea este necesar sa cunoastem alimentele care il contin pentru a-l consuma in mod regulat, deoarece Triptofanul este un precursor al serotoninei, acest celebru hormon al bunei dispozitii. Prin urmare, este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru limitarea simptomelor depresiei sezoniere. De asemenea, stim ca creste productia de melatonina. De asemenea, se pare ca triptofanul joaca un rol important in reducerea sindroamelor de sevraj legate de renuntarea la fumat. In sfarsit, remarcam ca Triptofanul este folosit uneori pentru tratarea obezitatii si a excesului de greutate.Actioneaza asupra metabolismului pentru a echilibra apetitul si echilibrul psihologic in acelasi timp, cele doua fiind strans legate.
Starea de spirit si mancarea
Inainte de a enumera alimentele care contin triptofan, trebuie sa intelegem aceasta legatura directa dintre ceea ce mancam in fiecare zi si starea noastra de spirit. Contrar unei idei care poate fi intuitiva, starile de spirit nu apar intamplator de la o zi la alta, ci sunt direct legate de ceea ce am mancat cu o zi inainte sau saptamana trecuta. Intr-adevar, sentimentele si emotiile pe care le avem sunt traduse la nivel biochimic de anumiti hormoni care circula in corpul nostru. Si, din pacate, natura nu i-a inzestrat toti oamenii cu aceleasi predispozitii: unii dintre noi suntem (in mod natural) producatori mari de serotonina, iar altii nu. Iata de ce trebuie sa fim atenti la ceea ce mancam zilnic pentru a alege cei mai buni nutrienti care favorizeaza producerea de hormoni ai bunei dispozitii, si asta nu doar in scopul bunastarii, ci si al sanatatii. Starea de bine promoveaza direct performanta sistemului imunitar, ar trebui cunoscuta, asa ca suntem mai putin vulnerabili la tot felul de boli.
Unde sa gasesti triptofan?
Carne, oua si pui: (aproape 19000mg/100g). Pestele si crustaceele sunt, de asemenea, bogate in el: (704mg/100g).
Cereale, in special orez, si leguminoase, seminte si seminte oleaginoase, in special migdale si nuci caju.
Unele branzeturi, cum ar fi parmezanul: (aproape 560 mg de triptofan pentru 100 g de parmezan).
Pe partea de fructe, trebuie sa puneti accentul pe banane, curmale si mango.
Ciocolata este si aliatul tau, de retinut ca este bogata in minerale, in special magneziu, care este foarte util in lupta impotriva stresului.
Toate aceste alimente ar trebui incluse ca o prioritate in dieta ta, daca suferi de tulburari de dispozitie sau de oboseala inexplicabila. Acestea sunt simptomele majore ale lipsei de serotonina. Stresul distruge stocul de serotonina din organism, ar trebui sa se stie, acesta este si cazul anumitor hormoni feminini precum estrogenul. Sfatul nostru suprem este sa vizati alimentele potrivite pe care sa le puneti in farfurie in fiecare zi, pentru a creste productia de hormoni potriviti.