Dupa cum s-a dovedit, daca mananci in mod regulat rodie, atunci inima ta va functiona lin si iti vei putea mentine tineretea mai mult timp.Rodia este fructul unui arbore de rodie cu o forma rotunjita si o culoare rosie bogata.
Fructul este format din multe boabe, separate unele de altele printr-o membrana subtire.
Rodia furnizeaza organismului nutrienti
Rodia contine aproximativ 15 aminoacizi, dintre care cinci sunt de neinlocuit. De asemenea, rodia este bogata in vitaminele K, C, B9 si B6 si in minerale (potasiu, cupru, fosfor). In plus, rodia este un fruct cu continut scazut de calorii. Sunt doar 72 de kilocalorii in 100 de grame.
Rodia promoveaza sanatatea inimii
Rodia contine Punicalagin. Aceasta substanta neutralizeaza radicalii liberi si creste statutul antioxidant. Odata ajuns in organism, are un efect benefic asupra inimii.
Publicitate
Potrivit medicilor, punicalagina si alti antioxidanti continuti de rodie intaresc peretii vaselor de sange si scad nivelul de colesterol „rau” (LDL). Acest lucru previne formarea placilor aterosclerotice. Asadar, intr-unul dintre studii, pacientilor cu stenoza a arterei carotide li s-a cerut sa bea 30 de mililitri de suc de rodie pe zi timp de trei ani. Ca rezultat, s-a constatat ca riscul de formare a placii aterosclerotice la participantii la experiment a scazut cu 30%.
Rodia previne dezvoltarea artrozei
Artroza este cea mai frecventa boala articulara. Potrivit statisticilor, peste 10% din populatia lumii sufera de aceasta. Artroza se caracterizeaza prin inflamatie si durere de miscare.
Rodia este bogata in vitamina K, care joaca un rol important in metabolismul osos si al tesutului conjunctiv. In special, este implicat in absorbtia calciului. Iar cercetarile stiintifice realizate de Case Western Reserve University School of Medicine au aratat ca rodia incetineste deformarea tesutului cartilaginos, ducand la osteoartrita. Sucul de rodie este bogat in fitonutrienti care reduc inflamatia si reduc umflarea cartilajelor.
Rodia are grija de dinti
Sucul de rodie ajuta la indepartarea placii. In plus, are proprietati antimicrobiene si antivirale si curata cavitatea bucala de bacterii.
Rodia protejeaza impotriva cancerului
Sucul de rodie contine substante care interfereaza cu sinteza estrogenului si blocheaza cresterea neoplasmelor maligne – elagitanine.
Oamenii de stiinta studiaza, de asemenea, efectul extractului de rodie asupra cancerului de prostata. Datorita continutului ridicat de substante antioxidante si antiinflamatoare, sucul de rodie incetineste cresterea celulelor canceroase. In plus, exista motive de a crede ca incetineste dezvoltarea cancerului pulmonar, ceea ce face posibila combaterea mai eficienta a bolii.
Rodia intareste imunitatea
100 de grame de rodie contin 21% din valoarea zilnica a vitaminei C. Dupa cum am mentionat mai devreme, are proprietati antibacteriene puternice. Rodia activeaza sistemul imunitar al organismului, protejandu-l de virusi.
Se crede ca consumul unui sfert de rodie este suficient pentru a intari sistemul imunitar.
Rodia imbunatateste digestia
Fibrele alimentare sunt elemente care nu sunt absorbite de organism, dar asigura eliminarea a tot ceea ce este procesat din intestine. Sunt considerate „motorul” digestiei sanatoase. Fibrele alimentare se gasesc in cereale si in unele fructe, inclusiv in rodie. Vei primi 16% din valoarea zilnica a fibrelor alimentare daca mananci doar 100 de grame de rodie – digestia si scaunul sunt stabilizate.
In plus, sucul de rodie stimuleaza pofta de mancare si potoleste perfect setea.
Rodia promoveaza vindecarea cicatricilor
Uleiul din seminte de rodie imbunatateste regenerarea celulelor epidermice si accelereaza vindecarea ranilor. Actioneaza asupra fibroblastelor – celule responsabile pentru colagen si elastina, precum si pentru sinteza substantei intercelulare. In plus, extractul de rodie este bun la refacerea pielii dupa arsurile solare.
Rodia creste hemoglobina
Hemoglobina este o proteina care contine fier care transporta oxigenul catre tesuturile corpului. Nivelul normal de hemoglobina din sange la barbati este de 130-160 g/l, la femei – 120-150 g/l. Daca acest nivel este mai scazut, persoana simte greata, ameteli, slabiciune.Rodia creste nivelul de hemoglobina din sange. Sucul de rodie este adesea prescris pentru anemie, o jumatate de pahar de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mese.
Rodia previne caderea parului
Una dintre cauzele caderii parului este anemia prin deficit de fier, adica o incalcare a sintezei hemoglobinei din cauza deficientei de fier. Odata cu scaderea nivelului de hemoglobina din sange, celulele corpului sufera de foamete de oxigen. Primii care se confrunta cu lipsa de oxigen sunt parul si unghiile.
Publicitate