Ce contin sucurile

Cele mai multe bauturi racoritoare de pe piata contin suc de fructe intre 5 pana la 30 %. Au in rest apa, coloranti artificiali, acidifianti si indulcitori.

Persoanele care beau zilnic sucuri, chiar si de fructe, prezinta risc major de obezitate si diabet de tip II, atrag atentia medicii specialisti in boli de nutritie. Potrivit acestora, consumul de astfel de bauturi este cel mai obezogen factor, dupa consumul de dulciuri.

S a efectuat un studiu in laborator iar scopul acestui studiu a fost urmatorul: de a urmari evolutia parametrilor de calitate (aciditatea totala, fierul , vitamina C, benzoatul de sodiu, , continutul de proteine, zaharul ) din sucuri de fructe naturale si sucuri de fructe comercializate.

Fructele: portocale, grefe, lamai, mere, pere au fost achizionate din comert. S-au analizat sucurile naturale (obtinute prin stoarcerea fructelor) si sucuri din comert.

1. Fier

Se stie ca fierul este necesar pentru activitatea anumitor enzime implicate in productia de energie si se utilizeaza aproximativ 10% din continutul de fier in acest fel. Deficitul de fier duce la anemie si simptomele include oboseala, slabiciune, paloare si palpitatii.

Citeste si articolul :   Pentru sanatatea articulatiilor: ce vitamine si alimente vor ajuta cu artrita

Sucurile de fructe sunt o sursa buna de micro si macro elemente. Astfel, analiza lor este importanta din punct de vedere nutritional.

S-a observat ca in sucurile naturale (care nu sunt procesate) exista concentratii mai mari de fier  decat in sucurile comercializate. Concentratiile fier  determinate in aceasta lucrare sunt mai mici decat cele raportate in literatura de specialitate, variind in functie de soiul fructului.

2.  Benzoat de sodiu

In combinatie cu acidul ascorbic (vitamina C),benzoatul de sodiu se poate transforma in benzen,un compus recunoscut a fi cancerigen. Viteza de convertire a benzoatului in benzen depinde de prezenta luminii, a caldurii si de timpul petrecut de produsul respectiv pe raftul magazinului.

Benzoatul de sodiu se gaseste in mod natural in fructe si de aceea in urma analizei efectuate sucurile naturale contin o cantitate mai mare de benzoat de sodiu fata de cele din comert.

Sucuri din comert:

-portocale -0,01 g/100 mL

-grefe-0,01 g/100mL

-lamaie-0,05 g/100Ml

In sucul de mere si pere nu a fost gasit benzoat de sodiu.

Citeste si articolul :   Leucemia: simptome care uneori trec neobservate

Sucuri naturale:

-portocale-0,43 g/100mL

-grefe-0,23 g/100mL

-lamaie-0,12 g/100mL

-pere-0,73 g/100mL

3.Proteine

Continutul de proteina in sucurile analizate se incadreaza in intervalul 0,23-0,88%, comparabil cu datele raportate in literatua de specilitate pe aceleasi tipuri de sucuri. Cel mai mare continut de proteina a fost gasit in sucurile naturale de portocale si lamaie, iar cel mai mic in sucul comercializat de grefe.

4. Zaharuri din sucurile de fructe

In urma rezultatelor obtinute nu s-au observat diferente semnificative ale cantitatilor de zahar intre sucurile din comert si sucurile naturale.Atat sucurile din comert cat si sucurile naturale contin o cantitate foarte mare de zahar.

5.  Vitamina C

Din studiul efectuat se observa clar ca valoarea concentratiei acidului ascorbic in sucurile de citrice naturale este mult mai mare decat in cele comerciale.

Sucurile din comert:

-portocale-0,082 mg/100mL

-lamaie-0,164 mg/100mL

-grefa-0,164 mg/100mL

-pere-0,082 mg/100mL

-mere-0,164 mg100m/L

Sucuri naturale:

-Portocale-0,492 mg/100mL

-Grefa-0,492 mg/100mL

-Lamaie-0,492 mg/100mL

-Mere-0,082 mg/100mL

-Pere-0,082 mg/100mL

Continutul de acid ascorbic din sucuri este mult mai mic decat cel din alte sucuri de fructe comerciale. In literatura de specialitate, continutul de acid ascorbic al sucului de portocale, de lamaie si grefe se gaseste in intervalele 14,61-33,97; 10,29- 12,85 si respectiv 8,09-32,88 mg /100 ml.

Autor