Prunele proaspete direct din copac sau ca ornament pe o prajitura, ori din compot, dulceata, gem, ofera o varietate de rasfat al papilelor gustative. Prunele pe langa gustul lor dulce- acrisor, au si o diversitate de culori precum: albastru, violet, rosu.
Ingredientele necesare pentru prepararea unei prajituri (cca 12 bucati):
Pentru aluat: 300 g faina, 100 g zahar, 10 g praf de copt, 10 g zahar vanilinat, 1 praf de sare, 2 oua, 150 g unt.
Pentru umplutura: 500- 700 g de prune (fara samburi), 100 g zahar, coaja rasa de la 1 lamaie, scortisoara dupa gust, 30 g de amidon alimentar.
Publicitate
Pentru glazura: 300 g zahar pudra, 2-3 linguri de rom, sau 2 esente de rom, migdale prajite.
Intr-un vas se pune faina si se amesteca cu praful de copt, apoi se face un cerc in care se adauga untul rece cubulete. Se framanta cu mainile pana ce divine un aluat usor nisipos dupa care se adauga zaharul vanilinat, praful de sare si ouale si se amesteca in continuare pana se formeaza aluatul. Aluatul rezultat, se pune intr-o folie alimentara si se da la rece (in frigider pentru cca 1 ora).
Dupa ce a fost scos din frigider se imparte in 2 bucati. O parte din aluat cu ajutorul unui sucitor se intinde si se pune intr-o tava rotunda cu diametrul de 26 cm. Restul de aluat se lasa la frigider. Aluatul trebuie sa fie ridicat usor pe marginile cercului cca 3- 4 cm de la baza. Acesta se intepa din loc in loc cu ajutorului unei furculite dupa care se va da la cuptor pentru cca. 15-20 minute la o temperatura de 180° – 200° C.
Prunele taiate in jumatati se amesteca cu zaharul si se lasa cca 30-50 minute intr-o sita pentru a se scurge bine. Din sucul format de la prune, cca 250 ml se amesteca cu amidonul alimentar, scortisoara si coaja de la 1 lamaie.
Dupa ce aluatul a fost scos din cuptor si lasat sa se raceasca, se adauga prunele peste care se pune compozitia lichida formata cu ajutorul sucului de prune si apoi se intinde si restul de aluat , lasat la rece, care pune ca un capac peste prunele din forma. Se introduce la cuptor pentru inca 25-30 minute la o temperatura de 210° C.
Se scoate din cuptor prajitura si se lasa la racit pe un gratar.
Zaharul pudra se amesteca cu romul sau esentele de rom. Glazura formata se toarna este prajitura rece si apoi se presara migdalele prajite.