4 sfaturi pentru a preveni putrezirea capatului florii la rosii

Trebuie inteles ca „fundul negru” este rezultatul stresului hidric care afecteaza puternic rosiile. Fie din cauza unui exces de apa, fie din contra unei secete. Din fericire, vestea buna este ca acest putregai al florii nu este o boala reala care iti va distruge neaparat intreaga recolta. Practic, nu este contagioasa: prin urmare, o rosie simptomatica nu isi va contamina vecinii. Nu este nevoie sa folositi fungicide chimice, acest lucru nu va rezolva nimic. Singura solutie ar fi obtinerea unei umiditati constante a solului.

1. Pastrati plantele de rosii bine udate

Pentru ca rosiile tale sa infloreasca mai mult si sa creasca mai bine, gradinarii experimentati recomanda aplicarea in medie a 1 litru de apa pe zi per planta de tomate.   Aceasta aprovizionare cu apa este mai necesara atunci cand se cultiva rosii in recipiente, unde tind sa se usuce mai repede.

Pentru a evita bolile frunzelor, evitati umezirea frunzelor in timp ce udati. Desigur, nu veti putea impiedica ploaia sa ude intreaga planta, dar poate raspandi boli. In mod ideal, cu cat tineti frunzele uscate mai mult, cu atat mai bine.

2. Adaugati mulci in jurul plantelor de rosii

O solutie eficienta de prevenire? Intindeti un strat de mulci organic de 2 mm  grosime in jurul bazei plantelor. Acesta va ajuta solul sa retina mai multa umiditate, pentru a preveni uscarea rapida intre udari sau ploi. Ca bonus, mulciul ajuta si la inabusirea buruienilor. Ca alternativa, paiele, taieturile de iarba, frunzele tocate sau coaja maruntita sunt materiale care functioneaza si ele de minune.

Publicitate

3. Nu suprafertiliza!

Atentie: prea mult ingrasamant poate face ca plantele sa creasca mai repede, fara suficient timp pentru a circula corect calciul pentru o crestere sanatoasa. Si, retineti ca cresterea rapida poate duce la putrezirea capatului florii. In cele din urma, cea mai buna modalitate de a creste nutrientii din sol ar fi sa adaugati un strat de compost bine putrezit   in sol inainte de plantarea de primavara. Compostul va elibera incet nutrienti si, in acelasi timp, va imbunatati structura solului.

Citeste si articolul :   Cum sa recunosti tulburarile de hiperactivitate cu deficit de atentie la copii si adulti

Aplicati ingrasamant numai daca este recomandat de un test de sol si asigurati-va ca urmati exact instructiunile de pe eticheta.

4. Ai grija de radacini

Aflati ca radacinile sunt esentiale pentru absorbtia calciului, care previne putrezirea capatului florii. Evitati deranjarea zonei radacinilor unei plante de tomate, astfel incat aceasta sa poata absorbi calciu maxim. De exemplu, nu sapati in zona radacinii unei plante si tineti departe buruienile cu un strat de mulci.

Publicitate

Autor