Ce vitamine sa luati vara?

Cand suntem sfatuiti sa apelam la complexe de vitamine in perioada toamna-iarna, totul este clar: mai putin soare, produse naturale si alte bucurii ale vietii. Dar vara este anotimpul vitaminelor naturale, pe care le obtinem din abundenta din fructe, legume si fructe de padure care contin o multime de nutrienti. Doar vitamina D corpul nostru o primeste in exces. Sa vedem daca este cu adevarat important sa obtinem vitamine suplimentare. Si daca da, care si de ce?

VITAMINA D

Vitamina D este produsa in corpul nostru atunci cand este expus la lumina soarelui, iar majoritatea oamenilor cred in mod eronat ca nu este necesar sa o suplimentam in timpul verii. Aceasta este o opinie eronata.

Pentru a sintetiza aceasta vitamina in cantitati fiziologice, o persoana trebuie sa fie sub soare de la aproximativ 10:00 pana la 15:00, cel putin de doua ori pe saptamana. Cu toate acestea, nu toata lumea isi poate permite un program atat de relaxat.

Desigur, puteti gasi vitamina D in categoria de produse la preturi accesibile: somon, ulei de peste, hering, smantana, galbenus de ou, branza, ficat de vita. Cel mai mare numar de unitati la 100 g este somonul si uleiul de peste – aproximativ 600-1000 ME.

Mentinerea vitaminei D la nivelul potrivit este necesara in mod regulat, si nu doar in timpul sezonului rece. Pentru adulti, doza profilactica este de 1000-2000 de unitati pe zi, iar pentru copii – 600 de unitati. Cu o deficienta, este posibila o incalcare a metabolismului fosforului si calciului in organism, iar vitamina D afecteaza, de asemenea, sistemul imunitar, cardiovascular si muscular si este importanta pentru sanatatea sistemului musculo-scheletic.

Deficienta poate fi cauzata de o dieta necorespunzatoare, de probleme cu digestia alimentelor. Aproximativ 1 miliard de oameni din lume au o lipsa de vitamina „soarelui”, iar astazi deficitul de D este recunoscut ca o problema globala de sanatate publica.

VITAMINA C

Organismul nu are capacitatea de a acumula o cantitate mare de vitamina C, tocmai din acest motiv este necesar sa includeti zilnic alimente bogate in ea: macris, spanac, maces, kiwi, ardei gras, rosii, vinete, guava , mere, portocale, pomelo, piersici, caise.

Publicitate

Pentru a mentine echilibrul vitaminei C, este important sa urmati cateva reguli simple: in primul rand, mentineti o dieta echilibrata si, in al doilea rand, mancati fructe si legume. In plus, amintiti-va ca dupa tratamentul termic, vitamina C este distrusa, asa ca merita sa includeti legumele si fructele in forma bruta in dieta.

Citeste si articolul :   Beneficiile pentru sanatate ale semintelor de pepene verde

Pe langa acidul ascorbic pur, exista si alte forme de vitamina C, precum ascorbat de sodiu, ascorbat de calciu, vitamina C lipozomala cu acizi grasi care ajuta la absorbtia mai buna a vitaminei. Cercetarile in curs nu ofera un raspuns definitiv la intrebarea care forma de vitamina C este cel mai bine absorbita de organism. Dar principalul dezavantaj al acidului ascorbic pur a fost identificat cu precizie – iritatia intestinala, care este cauzata de un gust acru.

VITAMINA E

Beneficiul cheie al acestei vitamine este de a proteja celulele corpului de imbatranire, de a reduce inflamatia, de a stimula circulatia sangelui in scalp, care, la randul sau, previne caderea parului si intareste parul fragil si slabit.
Vara, vitamina E este deosebit de necesara pentru noi, deoarece pielea si parul sunt expuse la razele UV.  Includerea in dieta a alimentelor bogate in vitamina E va avea cu siguranta un efect preventiv asupra organismului, dar merita sa folositi si produse cosmetice pe baza de vitamina E.

Ca si in cazul vitaminei C, este periculos sa luati singur vitamina E sub forma de medicamente. Acest lucru este necesar numai daca exista o deficienta confirmata sau anomalii genetice rare. Si chiar si atunci, doza si forma de utilizare sunt determinate de medicul dvs.

Citeste si articolul :   De ce sa mananci usturoi pe stomacul gol

VITAMINA A

Vitamina A, sau retinolul, este eficienta in tratarea acneei, a inflamatiilor, este responsabila pentru elasticitatea pielii si previne formarea ridurilor premature. De ce este necesar vara?

Vitamina A este implicata in procesul de stimulare a productiei de colagen, in producerea si reinnoirea celulelor epidermice si hidrateaza pielea. Vara, acest lucru este important din cauza utilizarii frecvente a cremelor de protectie solara, a aparitiei uscaciunii si a descuamarii pielii. Unul dintre beneficiile retinolului este reglarea pigmentarii pielii si protectia impotriva petelor intunecate.

Nevoia de vitamina A depinde de buna functionare a enzimei care este implicata in conversia carotenoidelor in forma activa a vitaminei A. Daca procesul decurge corect, atunci cantitatea de vitamina primita din alimente va fi suficienta, dar daca exista incalcari, apoi rata de sinteza scade. In acest caz, este necesar sa treceti teste.

Publicitate

Autor