100 de grame de seminte de floarea-soarelui sunt bune pentru inima si starea ta de spirit

50 de grame de seminte de floarea soarelui asigura nevoia organismului de vitamina E, unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Prezenta sa in seminte le face sa fie hrana sanatoasa pentru inima. Desigur, daca sunt acolo in cantitati rezonabile. Vitamina E previne dezvoltarea aterosclerozei si ajuta la mentinerea functiei normale a muschilor inimii. Consumul de 100 de grame pe zi poate preveni nu numai acumularea de placi grase in artere, ci si imbunatatirea nivelului de colesterol din sange.

Un alt element valoros al floarea-soarelui este magneziul. Are capacitatea de a calma durerile musculare, dificultati de respiratie, oboseala. Are un efect benefic asupra tensiunii nervoase si a migrenelor. De asemenea, joaca un rol in controlul tensiunii arteriale. Semintele contin 81% din necesarul zilnic de magneziu. Acest efect benefic se datoreaza probabil prezentei potasiului in seminte.

Datorita complexului de vitamine continut in seminte – vitaminele E, D si B (niacina, acid pantotenic, riboflavina, tiamina, acid folic, piridoxina), semintele de floarea-soarelui  sunt utilizate  pentru a mentine frumusetea. Aceste compozitii incetinesc imbatranirea si hranesc pielea. Potrivit unor experti, consumul semintelor poate avea efecte benefice nu numai impotriva ridurilor, ci si in combaterea acneei. Complexul are, de asemenea, un efect benefic asupra vederii.

Din o suta de grame de seminte, obtinem 65% din necesarul zilnic de vitamina B6, 123% din tiamina (B1).

Alte urme de minerale demne de mentionat sunt fierul, calciul, cuprul, manganul, fosforul, seleniul si zincul.

Citeste si articolul :   Hipertensiune: 5 alimente de inclus in dieta ca masura preventiva

Aproximativ 21 de grame de seminte dintr-o suta sunt proteine. Sunt o sursa buna de aminoacizi benefici, cum ar fi lizina, care ajuta la protejarea organismului impotriva anumitor virusuri. Cand sunt combinate cu zinc si seleniu, semintele ofera de fapt un bun suport imunitar. De asemenea, contin triptofan, care este necesar pentru sinteza serotoninei, datorita caruia ne putem bucura de o buna dispozitie, memorie si lupta impotriva agresivitatii.

Pe cat de bune sunt semintele, amintiti-va ca sunt bogate in calorii. Consumul de 300 de grame corespunde necesitatii noastre zilnice de calorii. Fara indoiala, atunci cand le combinam cu alte produse, acest lucru se va reflecta in infatisarea  noastra, asa ca trebuie sa fim atenti la cantitatea lor.

Exista 584 de calorii la 100 g de seminte – cam la fel ca intr-o ciocolata. Singura diferenta este ca semintele furnizeaza 9 grame de fibre, ceea ce reprezinta 36% din nevoia noastra zilnica de ele.

Semintele adaugate amestecului integral de paine imbunatatesc, pe langa aroma, in mod semnificativ sanatatea intestinului.

Citeste si articolul :   Cinci alimente care pot provoca alergii severe

Semintele de floarea-soarelui nu sunt potrivite pentru persoanele cu gastrita, colita, pancreatita si ulcere gastrice. In numar mare, acestea pot provoca o inrautatire a acestor boli.

Autor