Beneficiile si efectele negative ale spanacului superalimentului organic

Spanacul este un adevarat superaliment. Combina tone de nutrienti intr-o forma unica, cu continut scazut de calorii. Legumele cu frunze inchise la culoare sunt importante pentru starea normala a tesuturilor si oaselor externe. De asemenea, de obicei contin cantitati mari de proteine, fier, vitamine si minerale.

Beneficiile spanacului

Posibilele beneficii ale consumului regulat de spanac includ capacitatea imbunatatita de a controla nivelul glicemiei. La diabetici, exista o scadere a riscului de a dezvolta cancer. Frunzele verzi ofera organismului multe minerale si vitamine care ne pot mentine corpul sa functioneze corect.

Spanacul este o sursa excelenta de:

➤ Vitamina A. Verdeturile sunt bogate in carotenoizi, pe care organismul tau ii poate transforma in vitamina A.

Publicitate

➤ Vitamina C. Aceasta vitamina este un antioxidant puternic care sustine sanatatea pielii si functia imunitara.

➤ Vitamina K1 . Aceasta vitamina este esentiala pentru coagularea sangelui. Este de remarcat faptul ca o frunza a plantei contine mai mult de jumatate din doza zilnica.

➤ Acid folic . Acest compus, cunoscut si sub denumirea de folat sau vitamina B9, este vital pentru femeile insarcinate si esential pentru functionarea normala a celulelor si cresterea tesuturilor.

➤ Fier  . Aceasta este o sursa excelenta de mineral. Fierul ajuta la crearea hemoglobinei, care furnizeaza oxigen tesuturilor corpului.

Citeste si articolul :   Sanatatea si postura spatelui

➤ Calciu . Acest mineral este esential pentru sanatatea oaselor si este o molecula importanta de semnalizare pentru sistemul dumneavoastra nervos, inima si muschi.

➤ Spanacul contine, de asemenea, cateva alte vitamine si minerale, inclusiv potasiu, magneziu si vitaminele B6 si E.

De asemenea, un studiu realizat la peste 400 de copii cu astm bronsic cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani si la peste 500 de copii fara astm bronsic a aratat ca riscurile de a dezvolta astm bronsic au fost mai mici in randul celor care consumau verdeata cu frunze. Beta-carotenul este excelent la blocarea atacurilor de astm, motiv pentru care este atat de benefic pentru problemele de respiratie.

Beneficiile spanacului pentru femei

Corpul feminin este mai probabil decat altii sa sufere de anemie din cauza nevoii crescute de fier. Spanacul face o treaba excelenta de a satura organismul cu minerale si vitamine. Este util pentru neregulile menstruale datorate dozelor mari de vitamine B. Ajuta la eliminarea durerilor de la nivelul abdomenului inferior in cazul tulburarilor ciclului.

In plus, in verdeturi exista multe vitamine pentru a oferi copilului nenascut nutrienti. Si in timpul alaptarii, verdeturile cu frunze verzi pot satura laptele matern cu oligoelemente utile. Prin imbunatatirea functionarii sistemului imunitar si gastrointestinal al mamei, lastarii ajuta femeia sa se simta mai bine in timpul si dupa sarcina.

Citeste si articolul :   10 motive intemeiate pentru a manca vinete

Beneficii pentru piele

Prezenta vitaminei A in verdeturi, care incetineste productia de sebum in foliculii de par pentru a mentine starea pielii si a parului. Este excesul de grasime care poate provoca acnee, iar controlul ei va permite sa rezolvati multe probleme dermatologice. Vitamina A este, de asemenea, necesara pentru cresterea tuturor tesuturilor corpului, inclusiv a pielii si a parului.

Legumele  cu frunze contin adesea doze semnificative de acid ascorbic, care este esential pentru formarea de colagen in organism. Asigura o nuanta normala a pielii si un par sanatos.

Deficitul de fier este o cauza frecventa a cheliei. Cu o nutritie buna si alimente bogate in fier, caderea parului poate fi evitata si starea corporala poate fi imbunatatita.

Beneficii pentru par

Spanacul favorizeaza cresterea parului si formarea de noi foliculi, datorita continutului de vitamine B, C si E, potasiu, calciu, magneziu si acizi grasi omega-3. Fierul satureaza sangele cu oxigen, ceea ce imbunatateste calitatea liniei parului si stimuleaza circulatia sangelui la nivelul scalpului.

Care este cel mai sanatos mod de a manca spanac?

Spanacul poate fi consumat sub orice forma, marele sau avantaj este ca si atunci cand este gatit, pastreaza majoritatea nutrientilor. Lastarii tineri sunt cei mai buni pentru salate sau sosuri usoare. Sosul versatil de plante se potriveste bine cu carnea, fructele de mare si branza. Frunzele aspre si mature trebuie sa fie fierte, fierte la abur sau prajite.

Citeste si articolul :   De ce e bine sa mancam MARAR. Are importante beneficii pentru sanatate, la unele dintre ele nici nu te-ai fi gandit

Puteti adauga in siguranta spanac in mancarurile tale obisnuite, piure de cartofi, supe, pizza, placinte, paste. Pregatiti smoothie-uri proaspete sau shake-uri de proteine cu el, faceti bruschete si adaugati-le la alimentele grase pentru o mai buna absorbtie.

Spanacul: daune organismului

Spanacul contine substante care interfereaza cu absorbtia, inclusiv niveluri ridicate de acid oxalic. Moleculele de acid oxalic, numite si oxalati, sunt capabile sa se lege de calciu si fier si sa impiedice organismul sa le absoarba.

Se stie ca nivelurile ridicate de oxalat fac fierul si calciul mult mai putin absorbabile. Din aceasta cauza, organismul nu primeste suficient din aceste elemente, ceea ce poate interfera cu functionarea sa normala si poate duce la diferite boli asociate cu lipsa de minerale.

Publicitate

Autor