Beneficiile telinei pentru sanatate

Crocanta, proaspata si incredibil de sanatoasa, telina este o leguma slaba, cu continut scazut de calorii, care poate fi consumata cruda sau gatita. Desi telina are multe beneficii pentru sanatate, este, de asemenea, bogata in fibre si sodiu, ceea ce inseamna ca daca o consumi in cantitati mari, s-ar putea sa intampinati probleme digestive.

Beneficiile telinei

O suta de grame de telina contine :

14 calorii

1 gram de proteine

Publicitate

2 grame de fibre

80 mg sodiu

40 mg calciu (aproximativ 4% din valoarea zilnica)

263 mg potasiu (aproximativ 6 procente DV)

3 mg vitamina C (aproximativ 5% DV)

453 UI vitamina A

30 micrograme de vitamina K (aproximativ 25% din valoarea zilnica)

Dupa cum puteti vedea, telina are un continut foarte scazut de calorii, contine cei mai benefici antioxidanti pentru organism.

Este foarte util sa mananci  o tulpina de telina: saraca in calorii, vitamine si va ajuta la mentinerea sanatatii pentru anii urmatori.

Timp de secole, telina a fost folosita nu ca aliment, ci ca planta medicinala datorita concentratiei sale enorme de antioxidanti, care joaca un rol cheie in protejarea impotriva sindromului metabolic, imbunatatirea sanatatii intestinale, protejarea impotriva stresului oxidativ si reducerea inflamatiei cronice. Consumul de telina si alte alimente care contin antioxidanti poate reduce riscul de accident vascular cerebral, boli de inima si diabet de tip 2.

Citeste si articolul :   Vitaminele esentiale pentru corpul nostru

Telina este o sursa excelenta de vitamina K. O tulpina medie reprezinta deja 10% din necesarul zilnic pentru acest oligoelement. Nu suna chiar atat de impresionant, dar 1 tulpina este o portie mica pentru o doza atat de mare. Aceasta vitamina promoveaza coagularea sangelui, vindecarea ranilor si sanatatea oaselor.

Telina contine aproximativ 95% apa, ceea ce inseamna ca te poate ajuta sa te hidratezi. In plus, este o sursa buna de electroliti, iar alaturi de continutul sau ridicat de fibre, acest lucru face din telina un aliment excelent pentru stimularea tractului digestiv.

Daunele telinei

In ciuda faptului ca telina contine compusi benefici, trebuie sa fii atent pentru a evita efectele secundare, mai ales cand vine vorba de suc. Cand il stoarceti din zeci de tulpini, obtineti un concentrat din toti micronutrientii pe care ii contin. Acest lucru poate suna grozav in teorie, dar nu stim care este doza optima, deoarece telina contine, printre altele, furanocumarine si psoraleni, care pot provoca probleme ale pielii si pot duce la afectarea ficatului din cauza produselor intermediare de degradare in timpul metabolismului.

Citeste si articolul :   Un ghid complet pentru vitamine si importanta lor pentru corpul uman

Sucul de telina contine o concentratie mare de oligoelemente, asa ca este dificil de combinat cu medicamente.

Un alt punct important. Sucul de telina poate interactiona cu unele medicamente, de exemplu, din cauza vitaminei K, acestea pot fi diluanti ai sangelui. Asa ca discutati cu medicul dumneavoastra daca il mancati in mod regulat.

Trebuie amintit ca telina contine o cantitate mare de fibre – 5-8% din doza zilnica recomandata. Pe de o parte, acesta este avantajul sau, dar, pe de alta parte, o crestere brusca a fibrelor poate provoca probleme digestive si dureri abdominale.

Potrivit Centrului pentru Ecogenetica si Sanatatea Mediului de la Universitatea din Washington, telina este unul dintre alimentele cu cea mai mare cantitate de reziduuri de pesticide. In cantitati suficient de mari sau cu expunere regulata, aceste toxine pot duce la toxicitate pentru creier si sistemul nervos, precum si cresterea riscului de complicatii hormonale si cancer. (In acelasi timp, dupa cum ne amintim, telina ajuta la prevenirea cancerului). Dar pentru a nu-ti fie frica de pesticide, opteaza doar pentru produse ecologice.

Citeste si articolul :   Carnea: Cum ne dam seama daca este proaspata sau alterata

Cum sa alegi si sa gatesti telina

Atunci cand alegeti telina, preferati ciorchinii fermi, strans impachetate, tulpinile ar trebui sa fie de un verde stralucitor, iar frunzele ar trebui sa arate „vii” mai degraba decat ofilite sau maro. Este mai bine sa-l pastrati intr-un compartiment special pentru legume in frigider, dar de preferinta nu mai mult de 2 saptamani, daca doriti sa ramana proaspat mai mult timp – congelati-l, atunci il puteti folosi timp de 12-18 luni.

Publicitate

Autor