Care sunt beneficiile radacinii de telina cruda?

Prezentat sub forma de tubercul, este foarte sarac in calorii si constituie un adevarat concentrat de bunastare datorita continutului sau ridicat de vitamine, minerale si oligoelemente. Iata ce sa retineti despre nenumaratele  sale beneficii, mai ales atunci cand sunt consumate crude.

Un aliat de alegere pentru tranzit

Radacina de telina este o leguma care trebuie inclusa in dieta ca parte a unui program de slabire. Intr-adevar, datorita continutului sau ridicat de fibre, accelereaza tranzitul intestinal si ajuta la combaterea constipatiei, datorita unei digestii mai bune.

Acest continut mare de fibre activeaza procesul de peristaltism intestinal, pentru a detoxifica organismul. Este important de mentionat ca aceste fibre sunt mai bine tolerate atunci cand radacina este consumata cruda si razuita fin.

Pe langa continutul sau mare de apa, de pana la 90%, telina asigura si intre 15 si 18% din necesarul zilnic de potasiu care, la randul sau, activeaza eliminarea toxinelor din rinichi, pentru a limita retentia de apa  precum si formarea celulitei.

O sursa de vitamine si minerale

Telina este o sursa exceptionala de vitamine si minerale. Intr-adevar, densitatea sa minerala este deosebit de mare.

Ofera o cantitate mare de vitamina C, majoritatea vitaminelor din grupa B, ca sa numim doar vitamina B1 care joaca un rol important in buna sanatate a sistemului nervos si care in acelasi timp favorizeaza metabolismul energetic, si vitamina B9 care contribuie la reinnoirea celulara, precum si dezvoltarea fatului.

Citeste si articolul :   Cum sa evitati hipertensiunea arteriala

Telina este, de asemenea, o sursa de oligoelemente destul de rare, cum ar fi molibdenul, seleniul sau cromul. Deosebit de bogata in antioxidanti, inclusiv betacaroten, luteina sau flavonoide, telina este un aliment anti-imbatranire exceptional. Consumat crud, protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi care dauneaza celulelor corpului.

Cateva precautii

Desi este o leguma radacina cu multiple beneficii , telina trebuie totusi consumata cu mare grija. Persoanele alergice la polen  sunt intr-adevar susceptibile de a fi intoleranti la telina.

Ca parte a familiei Umbelliferae, ocupa locul trei printre alergenii alimentari la adulti. Alergia la aceasta leguma poate aparea si la persoanele care au intoleranta la soia. Cu un continut ridicat de vitamina K, este si un anticoagulant si, prin urmare, trebuie consumat cu prudenta la pacientii care iau anticoagulante.

Telina este o leguma radacina cu multiple beneficii pentru sanatate. Pentru a profita de toate beneficiile sale si de fiecare virtute, este de preferat sa o consumi intotdeauna cruda, cu precautiile necesare.

Autor