Care sunt beneficiile vitaminei A pentru sanatate?

Vitamina A sau retinolul este prima vitamina care a fost descoperita. Este o vitamina solubila in grasimi. Alimentatia este principala sursa de vitamina A din organism. Se gaseste in alimente de origine animala si vegetala.

Vitamina A este cel mai bine cunoscuta drept vitamina vederii. Contribuie la imbunatatirea si mentinerea performantei vederii. Are insa si alte functii esentiale pentru a asigura functionarea optima a organismului. Este, de asemenea, o sursa de multe beneficii.
In interiorul corpului, vitamina A este prezenta sub forma de acid retinoic (in membranele mucoase si oase), retinian (in retina) si retinil palmit (rezerva de vitamina A in ficat). Se numeste retinol deoarece a fost izolat mai intai in retina.

In medie, doza zilnica recomandata pentru necesarul de vitamina A al unui adult este de 1 mg. Cu toate acestea, aceasta valoare este revizuita in jos sau in sus in functie de starea fiziologica si de varsta fiecarei persoane. O femeie care alapteaza, de exemplu, are nevoie de un aport de 1,4 mg de vitamina A pe zi, fata de 0,5 mg pentru un copil.

Citeste si articolul :   Eliminati toate toxinele din organism, imbunatatiti fluxul sanguin si reduceti inflamatia

Alimentatia este principala sursa de vitamina A. Ea exista in mod natural (sub forma de retinol) in alimentele de origine animala (ulei de ficat de peste, lapte, galbenus de ou, stridii etc.). Este disponibil si sub forma de provitamina A (beta-caroten) in alimentele de origine vegetala (portocale, morcovi, salata verde, cartofi, caise etc.).

Vitamina A este implicata in mai multe roluri fiziologice in organism. Acesta participa la diferentierea celulelor, crestere, imunitate  si, bineinteles, viziune . De asemenea, contribuie la sanatatea mucoaselor si a pielii.

Care sunt proprietatile vitamine A?

Vitamina A este o cerinta esentiala pentru organism. Aduce multe beneficii pentru a ne garanta sanatatea.

Beneficiile vitaminei A sunt:

Intarzie sau atenueaza procesul de imbatranire a pielii (are efect antirid).

Asigurati sanatatea pielii ( anti-acnee , tratament psoriazis etc.).

Stimuleaza regenerarea pielii (proprietate de vindecare)

Mentine o vedere buna (multumita ei ochii nostri se pot adapta la intuneric).

Cresteti rezistenta organismului la agentii infectiosi.

Promoveaza cresterea dintilor si a oaselor.

Reduce riscul de cataracta, conjunctivita si glaucom.

Citeste si articolul :   7 utilizari si beneficii ale papayei

Preveniti anumite tipuri de cancer si anume leucemia.

Deficit si exces de vitamina A. Care sunt riscurile?

In general, o dieta sanatoasa si echilibrata asigura aportul necesar de vitamina A zilnic. In plus, trebuie mentionat ca deficitul (avitaminoza) precum si excesul de vitamina A pot avea anumite consecinte asupra sanatatii.

Deficit de vitamina A

In caz de malnutritie, o tulburare de resorbtie intestinala, insuficienta biliara sau o tulburare a functiei digestive poate aparea . Este posibil sa aveti apoi piele si par uscat, tulburari digestive, nervozitate excesiva, carii sau chiar vulnerabilitate la infectii. Apoi se recomanda luarea unui supliment de vitamina A pentru a compensa deficitul de vitamine.

Excesul de vitamina A

Trebuie remarcat faptul ca administrarea unui supliment de vitamina A nu este recomandata femeilor care doresc sa aiba un copil si femeilor insarcinate. Chiar si un mic exces de vitamina A poate duce la malformatii congenitale. Excesul de vitamina A poate duce, de asemenea, la vedere incetosata, caderea parului , dureri de cap etc. Pentru o persoana „normala”, acest exces nu este periculos decat daca aportul de vitamina A este de 10 ori mai mare decat necesarul mediu zilnic.

Autor