Oregano si beneficiile sale uimitoare

Origanum vulgare este denumirea stiintifica pentru oregano. Este o planta aromata in forma de tufis mic, este cunoscuta si sub numele de maghiran salbatic. Originar din regiunea mediteraneana si din vestul Asiei, oregano poate fi cultivat aproape oriunde, chiar si in ghivece, si prospera in sol uscat, bine drenat si expunere la soare. Oregano este tonic, digestiv, stimulent si purgativ. Foarte dozat, stimuleaza inima. Se stie ca are proprietati analgezice, antiinfectioase, antiseptice si antibacteriene. Este adesea folosit in gatit pentru a imbunatati gustul alimentelor. Utilizarea sa regulata si semnificativa contribuie la aportul de antioxidanti din dieta noastra.

Beneficiile oregano-ului

Oregano are proprietati diferite in functie de faptul cum este folosit intern sau extern.

Amelioreaza inflamatia: Oregano este o planta puternica care este un excelent antiinflamator si antispastic si datorita concentratiilor mari de timol, intareste muschii si lupta impotriva bolilor inflamatorii. In perfuzie sau inhalare, frunzele de oregano inmoaie gatul si curata tuburile bronsice in caz de afectiuni respiratorii. Se poate folosi si ca cataplasma folosind planta proaspata de oregano intr-o carpa si incalzita, asezata pe zona dureroasa. Indeparteaza astfel reumatismul, torticolisul si durerile. Este o sursa importanta de omega-3 si contine minerale precum: fier, magneziu, calciu, cupru, vitaminele C, E, B6 si K, acestea din urma fiind fundamentale pentru intarirea oaselor.

Publicitate

Detoxifica organismul: Studii recente au aratat ca oregano are capacitatea de a detoxifica ficatul si permite eliminarea toxinelor cauzate de radicalii liberi din organism, implicati in aparitia bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer si a bolilor legate de imbatranire, datorita compusilor  organici si mineralelor importante.

Imbunatatiti pielea: in general, ierburile contin cantitati mari de antioxidanti si nutrienti. Si oregano contine mai mult. Componentele sale previn imbatranirea celulara, deci cea a pielii .

Imbunatatiti sanatatea oaselor: Odata cu inaintarea in varsta, capitalul nostru osos slabeste si avem un risc mare de fracturi. Oregano contine calciu si fier, care sunt minerale esentiale pentru intarirea oaselor si pentru a ne proteja de eventuala osteoporoza.

Stimuleaza organismul: oregano este un stimulent : se recomanda in caz de oboseala severa sau astenie.

Faciliteaza tranzitul: Oregano trateaza balonarea si flatulenta, imbunatateste tranzitul intestinal si amelioreaza tulburarile digestive. De asemenea, poate ameliora perioadele dureroase.

Autor