Ananasul: protejeaza inima si imbunatateste circulatia sangelui

Aceasta planta tropicala perena apartine familiei Bromeliad. Fructul acestei plante se mai numeste si ananas, care a primit denumirea stiintifica de „ananas crestat” (lat. Ananas comosus) datorita varfului sau luxuriant. Numele a fost inventat in secolul al XVII-lea cand cercetatorii au descoperit ca fructul era similar cu conurile de pin.

Patria ananasului termofil este considerat a fi teritoriul Paraguay si sudul Braziliei, unde acest fruct a crescut salbatic. Locul in care ananasul a fost cultivat pentru prima data este inca necunoscut, dar indienii l-au raspandit in America de Sud si Centrala, Mexic si l-au adus si pe insulele Marii Caraibelor.

Ananasul are un gust dulce, dar acru, in timp ce fructele sunt suculente si galbene cand sunt coapte. Sunt sarace in calorii, dar bogate in vitamine si fibre. Potrivit oamenilor de stiinta, in 165 de grame de ananas gasim :

– 82 calorii;

– 2,3 grame de fibre (9% din consumul zilnic);

Citeste si articolul :   Ce contin sucurile

– 79 g vitamina C

– 30 g folat

– 1 mg tiamina

– 2 mg vitamina B6

– 5 mg mangan

– 6 mg calciu

– 20 mg magneziu

– 181 mg potasiu

– 28 mg acizi grasi omega-3;

– 0,89 g proteina;

– 16,25 g zahar.

Ananasul mai contine urme de fier, zinc, cupru, fosfor, vitamine din grupa B, vitaminele A si K. 100 g de ananas contine 6 g de carbohidrati. Sunt, de asemenea, o sursa bogata de bromelaina, o enzima care combate inflamatiile, trateaza durerile musculare, amelioreaza durerea, trateaza osteoartrita si imbunatateste tulburarile digestive. Bromelaina se gaseste in fructele si tulpina ananasului.

Iata beneficiile pentru sanatate ale acestui fruct delicios:

1. Ananasul imbunatateste digestia, iar bromelina trateaza o varietate de probleme intestinale si digestive, cum ar fi indigestia, scaunele grase, excesul de gaze, constipatia, inflamatia .

2. Numerosii compusi benefici si antioxidanti din ananas suprima inflamatia cronica si stresul oxidativ si au proprietati antitumorale.

3. Ananasul ofera alinare la tuse si dureri in gat, precum si la alte simptome de raceala. Pentru a calma o tuse, amestecati ananasul cu suc proaspat de lamaie, ghimbir, miere si piper si beti siropul de 2-3 ori pe zi.

Citeste si articolul :   Iata ce se intampla cand inghiti guma de mestecat

4. Un pahar de suc de ananas previne zilnic pietrele la rinichi prin scaderea nivelului de acid uric si prevenirea gutei.

5. Ananasul combate inflamatiile din organism si previne dezvoltarea bolilor grave.

6. Nivelul ridicat de vitamina C din ananas intareste sistemul imunitar si previne infectiile respiratorii virale si bacteriene.

7. Numerosii antioxidanti din ananas protejeaza vederea de degenerescenta maculara si sunt, de asemenea, bogate in beta-caroten si vitamina A, care imbunatatesc vederea.

8. Bromelina imbunatateste circulatia si sanatatea cardiovasculara, intareste inima si previne formarea cheagurilor de sange

9. Ananasul este bogat in antioxidanti precum fenoli, flavonoizi si acid ascorbic, care previn deteriorarea radicalilor liberi si imbatranirea prematura.

10. Efectul antiinflamator al ananasului amelioreaza durerea si disconfortul de osteoartrita, iar bromelina amelioreaza durerile articulare.

Cand cumparati ananas, asigurati-va ca alegeti ananasul cel mai greu , cu frunze de culoare verde inchis si fara picaturi, vanatai sau cute. Pentru cei mai multi antioxidanti, alegeti ananasul complet copt.

Citeste si articolul :   4 alimente excelente care intaresc parul, unghiile si pielea

Le puteti pastra la temperatura camerei timp de cateva zile, apoi le dati la frigider. Ananasurile congelate pot fi pastrate pana la 6 luni, dar aroma lor se va pierde semnificativ.

Sucul de ananas este bogat in zahar, iar ananasul are un indice glicemic mediu, deci consumati-i cu moderare daca aveti diabet zaharat sau glicemie crescuta. De asemenea, asigurati-va ca consultati medicul inainte de a lua un supliment de bromelina, deoarece suplimentele pot provoca reactii adverse sau pot interactiona cu unele medicamente.

Autor