Care sunt semnele carentei de vitamina B 12? (cauze si tratamente)

Pentru cei care au indoieli cu privire la aportul din aceasta vitamina, este posibil sa efectueze teste de sange pentru a-si cunoaste nivelul de vitamina B12. Cu toate acestea, exista persoane cu risc de deficienta, cum ar fi:

– Varstnici: deoarece odata cu varsta, organismul intampina dificultati in absorbtia acestei vitamine. Poate fi necesar un supliment alimentar.

– Cei care au suferit o interventie chirurgicala pentru indepartarea unei parti a intestinului care absoarbe B12

– Vegani care nu consuma produse de origine animala

Publicitate

– Utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiacide.

– Excesul de alcool. Intr-adevar, acesta din urma irita mucoasa stomacului si a intestinelor si impiedica absorbtia nutrientilor.

Cu toate acestea, uneori, deficienta de vitamina B12 este confundata cu deficienta de folat. Prin urmare, corectarea nivelului de folat ar putea masca sau exacerba efectele acestei deficiente de vitamine.

Cu toate acestea, exista simptome ale acestei deficiente de care trebuie sa fii constient si care nu induc in eroare:

Paloare a pielii

Deficitul de vitamina B12 determina o lipsa a productiei de globule rosii in organism. Rezulta apoi un ten palid, care devine galben, vizibil si pe albul ochilor. Apare apoi anemie, explicata prin faptul ca globulele rosii sunt mari sau fragile si nu circula in organism.

Citeste si articolul :   8 probleme de sanatate pe care le poti rezolva cu apa cu lamaie

Oboseala constanta

Din cauza acestei deficiente, organismul, prin faptul ca nu produce suficiente globule rosii pentru a transporta oxigenul in tot organismul, este, prin urmare, slabit si obosit. La varstnici, aceasta problema este cu atat mai complicata, intrucat acest tip de anemie ar fi cauzat de o boala autoimuna numita anemie pernicioasa si care are ca rezultat o lipsa de productie a unei proteine care sa faca posibila prevenirea deficitului de vitamina B12.

Senzatie de furnicaturi

Aceasta este lezarea nervilor care rezulta dintr-o deficienta de B12. Aceasta vitamina contribuie la producerea de mielina care ajuta la izolarea nervilor si la asigurarea unei bune functionari a sistemului nervos. Din cauza deficitului de vitamina B12, mielina nu poate functiona corect.

Dificultatea miscarilor

O deficienta de vitamina B12 netratata ar putea duce la o schimbare a mobilitatii fizice. Acest fenomen poate fi observat atat la tineri, cat si la batrani.

Leziuni ale limbii

O limba umflata si rosie poate fi un semn de avertizare al deficientei de vitamina B12. Aceasta boala este mai bine cunoscuta sub numele de glosita.

Citeste si articolul :   Iata care sunt simptomele deficientei de vitamina B12 si cum sa le remediati

Ameteli sau dificultati de respiratie

Atunci cand organismul nu are celule rosii din sange, nu transporta suficient oxigen catre toate celulele sale. In consecinta, provoaca ameteli si dificultati de respiratie.

Perturbarea vederii

Vederea incetosata poate fi unul dintre simptomele deficientei de vitamina B12. Acesta din urma ar putea provoca, in cazuri rare, leziuni ale nervului optic.

Schimbare de dispozitie

Persoanele care au deficit de vitamina B12 pot experimenta schimbari de dispozitie. Intr-o meta-analiza, aceasta deficienta a fost asociata cu un risc de stare depresiva si tratamentul cu vitamina B12 ar putea fi util doar pe termen lung.

Cresterea temperaturii corpului

In cazuri rare, organismul ar putea inregistra o crestere a temperaturii in cazul deficientei de B12.

Tratamentul si prevenirea acestei deficiente

Vitamina B12 poate fi obtinuta printr-o dieta sanatoasa si echilibrata prin integrarea produselor de origine animala, printre alte alimente. Alte alimente contin concentratii mari de B12 si putem numi cateva:

– Moluste comestibile

Citeste si articolul :   6 alimente care vor aduce beneficii sanatatii creierului tau

– Sardine

– Ficat

– Cereale imbogatite

– Ton

– Pastrav

– Somonul

– Oua

O alta masura este posibila prin suplimentele de vitamina B12, fie sub forma de tablete orale, fie sub forma de injectii. Daca deficienta dumneavoastra este dovedita, numai medicul dumneavoastra de specialitate va va putea prescrie doza potrivita pentru dumneavoastra.

Cu toate acestea, cel mai bun mod este sa preveniti aceasta deficienta pentru a evita un impact negativ asupra sanatatii dumneavoastra. Pentru vegetarieni si vegani este necesar un consum de cereale imbogatite cu vitamina B12. Iar pentru persoanele peste 50 de ani este indicat sa consume suplimente din aceasta vitamina deoarece organismul nu o poate obtine din singura hrana consumata.

Publicitate

Autor