12 beneficii pentru sanatate ale spanacului

Diversele beneficii pentru sanatate ale spanacului se datoreaza prezentei mineralelor, vitaminelor, pigmentilor si fitonutrientilor, inclusiv potasiu, mangan, zinc, magneziu, fier si calciu.

Unul dintre principalele motive pentru care spanacul este atat de important si iubit in intreaga lume este ca este durabil. In plus, pot fi consumate crude in salate, gatite si incluse in multe retete, cum ar fi supe si tocane.

1. Spanacul promoveaza vindecarea ulcerului gastric

Acest studiu arata ca spanacul favorizeaza vindecarea ulcerului gastric. Intr-adevar, spanacul protejeaza mucoasa stomacului si este bogat in vitamina A.

2. Protectia creierului

Diverse componente ale spanacului, cum ar fi potasiul, acidul folic si diversi antioxidanti, ofera beneficii neurologice persoanelor care il consuma in mod regulat, deoarece ajuta la echilibrarea proceselor chimice din creier.

Publicitate

Folatul reduce aparitia bolii Alzheimer, facand din spanac o alegere excelenta pentru persoanele cu risc crescut de declin neural sau cognitiv.

3. Ameliorarea bolilor oculare

Spanacul este o sursa bogata de beta-caroten, luteina si xantena, deci este foarte benefic pentru ochi. Cand mananci spanac fiert, beta-carotenul lor ajunge direct in ochi. Spanacul poate ajuta, prin urmare, persoanele care sufera de deficienta de vitamina A, mancarimi la ochi, ulcere oculare, iritatii si ochi uscati.

De exemplu, asimilarea zeaxantinei si luteinei ajuta in special la prevenirea anumitor tulburari precum degenerescenta maculara si cataracta.

Citeste si articolul :   Cinci bauturi revigorante care va pot inlocui cu usurinta cafeaua de dimineata

4. Reglarea tensiunii arteriale, unul dintre beneficiile spanacului

Spanacul este bogat in potasiu si sarac in sodiu. Aceasta compozitie minerala este un beneficiu pentru pacientii cu hipertensiune arteriala, deoarece potasiul scade tensiunea arteriala, in timp ce sodiul o creste.

Acidul folic prezent in spanac ajuta si la reducerea hipertensiunii. De asemenea, relaxeaza vasele de sange, mentinand in acelasi timp un flux sanguin adecvat. Scaderea tensiunii arteriale si eliberarea tensiunii in vase si artere scade stresul asupra sistemului cardiovascular si creste oxigenarea la sistemele de organe ale corpului, ceea ce asigura functionalitatea optima.

5. Un antitumoral?

Spanacul este alcatuit din mai multe elemente importante care s-au dovedit promitatoare in tratamentul si prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostata. Acesta este ceea ce arata acest articol, de exemplu.

Potrivit acestui studiu, luteina prezenta in legumele cu frunze verzi ar actiona prin diferite mecanisme pentru a preveni dezvoltarea celulelor maligne.

6. Spanacul scade inflamatia

Exista multi compusi antiinflamatori gasiti in spanac, mai mult de o duzina, de fapt. Acesta este motivul pentru care spanacul este una dintre cele mai puternice legume atunci cand vine vorba de reducerea inflamatiei in intregul corp.

Citeste si articolul :   Cinci alimente care ajuta la ameliorarea simptomelor artritei

Aceasta inseamna ca nu numai ca poate proteja inima de inflamatiile periculoase, dar ar putea ajuta si la reducerea inflamatiei si durerii asociate cu afectiuni precum artrita si guta, care afecteaza milioane de oameni din lume.

7. Intarirea oaselor

Spanacul este o sursa buna de vitamina K, care retine calciul in matricea osoasa, favorizand astfel mineralizarea osoasa. Ele contin si alte minerale care ajuta la formarea oaselor puternice, cum ar fi manganul, cuprul, magneziul, zincul si fosforul.

Intarirea oaselor poate impiedica o persoana sa dezvolte osteoporoza. Aceste minerale sunt, de asemenea, esentiale pentru mentinerea dintilor si unghiilor sanatoase.

8. Prevenirea aterosclerozei si a accidentelor vasculare cerebrale

Ateroscleroza este cauzata de intarirea arterelor. S-a demonstrat ca nivelul ridicat de antioxidanti gasit in spanac ajuta la reducerea aparitiei aterosclerozei, atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale. Acest lucru se datoreaza faptului ca proteina din spanac tinde sa scada colesterolul si alte depozite de grasime in vasele de sange.

9. Tranzitul intestinal mai bun este unul dintre beneficiile spanacului

Exista un motiv pentru care expertii recomanda adaugarea semnificativa a spanacului in dieta. Nu numai datorita beneficiilor mentionate mai sus, ci si datorita cantitatii mari de fibre.

10. Un aliat impotriva degenerescentei maculare si a cataractei

Retinita pigmentara (RP) este responsabila de orbire. Aceasta boala se datoreaza degenerarii luteinei si xantenei, care constituie o parte centrala a retinei. Potrivit cercetarilor, consumul de spanac poate duce la recuperarea a doi pigmenti vitali si poate preveni eficient RP.

Citeste si articolul :   Quinoa: superalimentul benefic si sanatos

Spanacul contine, de asemenea, o cantitate mare de antioxidanti, despre care se stie ca afecteaza vederea si provoaca tulburari de vedere legate de varsta, cum ar fi glaucomul si degenerescenta maculara.

Luteina si zeaxantina gasite in spanac actioneaza ca antioxidanti puternici, protejand ochii de efectele daunatoare pe care razele UV le pot avea asupra cataractei. De asemenea, reduc impactul radicalilor liberi, care pot fi o cauza majora a cataractei si a altor boli oculare.

11. Intarirea musculara

Antioxidantul C0-Q10 joaca un rol important in intarirea muschilor, in special a muschilor inimii, care pompeaza constant sange in toate partile corpului.

12. Spanacul are grija de piele

S-a demonstrat ca diferiti fitonutrienti si pigmenti din spanac protejeaza pielea de razele daunatoare ale soarelui, inclusiv razele UV. Acestea ajuta, de asemenea, la repararea genelor deteriorate intr-o oarecare masura, prevenind astfel cancerul de piele pe termen lung.

Publicitate

Autor