Multe fructe se oxideaza rapid in contact cu aerul liber. Aceasta oxidare nu inseamna ca mancarea nu mai este potrivita pentru consum. Cu toate acestea, exista unele modificari care trebuie luate in considerare. Sa aruncam o privire mai atenta la ce inseamna sa mananci fructe oxidate.
Exista modificari organoleptice, precum si modificari ale compozitiei nutritionale care pot afecta calitatea sau functionarea produsului. In acest fel, cel mai bine este sa incercati sa evitati oxidarea fructelor.
Prima consecinta a oxidarii este aparitia radicalilor liberi. Acestea din urma sunt uneori asociate cu deteriorarea sanatatii umane, astfel incat consumul lor ar trebui limitat. Mai mult, desi nu exista dovezi clare ca consumul de fructe oxidate este un factor de risc pentru dezvoltarea anumitor boli, este mai bine sa evitati ingerarea lor in aceasta stare.
Pe de alta parte, este important de subliniat ca oxidarea este o reactie care urmeaza un lant. Odata initiat, continua sa accelereze pana la oxidarea completa a tuturor substantelor sensibile. Fructele cele mai predispuse la oxidare sunt merele si avocado.
Publicitate
Contactul cu oxigenul determina o scadere a incarcaturii de componente fenolice din fruct. Acestea au putere antioxidanta si capacitatea de a reduce radicalii liberi. Prin urmare, prima repercusiune a consumului de fructe oxidate este ca beneficiile pentru sanatate sunt mai mici.
In plus, componentele fenolice in sine intra in contact cu enzima polifenol oxidaza atunci cand fructul este taiat. In acest moment incepe procesul de oxidare, care duce la pigmentarea carnii fructului.
Trebuie stiut ca radicalii liberi produc efecte celulare grave si ca au un rol important in bolile degenerative. Pentru aceasta, este esential sa se mentina un consum ridicat de antioxidanti pentru a preveni deteriorarea oxidativa.
Vitaminele din fructele oxidate
In plus, are loc si oxidarea vitaminelor. In cazul vitaminei C, oxidarea face ca molecula sa se transforme intr-o forma inactiva. Acest proces ii anuleaza eficacitatea in ceea ce priveste sanatatea umana.
Astfel, se poate deduce ca oxidarea fructelor diminueaza considerabil multe dintre caracteristicile lor benefice. Intr-adevar, pierderea functiei vitaminelor este una dintre cele mai importante, pe langa capacitatea lor antioxidanta.
Cum sa evitati oxidarea?
Fructele care contin acid citric nu se oxideaza. Prin urmare, aplicarea sucului de lamaie pe bucati de fructe susceptibile de oxidare va reduce si intarzia acest proces.
In plus, exista si posibilitatea de a evita contactul fructelor cu oxigenul. Ambalarea sub vid sau pungile de plastic previn procesul de oxidare foarte eficient.
De obicei, in industria alimentara, produsele sunt plasate in atmosfere modificate cu mai putin oxigen pentru a intarzia oxidarea si pentru a creste durata de valabilitate a alimentelor. Pe de alta parte, refrigerarea incetineste si acest fenomen. Pastrarea fructelor in frigider este, prin urmare, o optiune excelenta pentru a preveni oxidarea.
O alta optiune este gatitul
Oxidarea este un proces pe care tratamentul termic il poate inversa. Enzimele responsabile sunt apoi distruse. Prin urmare, gatirea fructelor, precum si a preparatelor culinare pe baza de fructe, impiedica oxidarea acestora care ii deterioreaza calitatea nutritionala.
Pentru a da un exemplu, este foarte frecvent ca un mar crud sa se oxideze. Cu toate acestea, atunci cand acest mar este supus unui proces termic in cuptor, dureaza mult mai mult fara sa sufere nicio deteriorare a pulpei.
Concluzie.
Consumul de fructe oxidate nu prezinta, in principiu, niciun risc pentru sanatatea umana. Cu toate acestea, acest lucru reduce proprietatile benefice ale fructului in raport cu sanatatea noastra.
Prin urmare, este esential sa se aplice metode bune de conservare pentru a intarzia oxidarea. Atat la rece, sucul de lamaie, cat si ambalarea in vid sunt optiuni excelente pentru a preveni acest proces.
Publicitate