Ce trebuie sa consumam atunci cand avem gripa

Cand temperaturile scad, avem tendinta de a petrece mai mult timp in interior, atat de aproape de alte persoane care pot transmite virusii care provoaca raceala si gripa. O dieta buna, in caz de gripa sau raceala, ne poate ajuta sa intarim sistemul imunitar pentru a reduce infectia si a ameliora simptomele.

Intr-adevar, este important sa stim ce alimente ajuta la intarirea apararii pentru a putea lupta cat mai repede cu simptomele incomode ale bolii. Prin urmare, in acest articol, iti explicam cum ar trebui sa arate dieta ta in timpul gripei.

Mancare si sanatate

Hipocrate a spus-o deja acum 25 de secole: „Lasa-ti mancarea sa fie singurul tau medicament”. Intr-adevar, Hipocrate, pe care multi il numesc parintele medicinei, era deja foarte clar cu privire la faptul ca alimentele au o mare influenta asupra sanatatii noastre.

Alimentele pe care le consumam pe parcursul zilei ne pot afecta pozitiv sau negativ sanatatea. Intr-adevar, exista multi micronutrienti (vitamine si minerale) care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.De exemplu, acid folic, fier, seleniu, vitaminele A, B12, B6, C, D sau zinc.

Cum afecteaza dieta gripa?

Organismul are nevoie de toate resursele pe care le poate obtine pentru a lupta impotriva bolilor. Este deci important sa ii oferi mancare de buna calitate, bogata in nutrienti si usor de digerat. Ar trebui sa evitati mancatul in exces, precum si alimentele bogate in grasimi animale, mezelurile, gustarile sau produsele industriale.

Citeste si articolul :   Alimente bogate in antioxidanti

In caz de gripa, dieta trebuie sa fie usoara, bogata in fructe, legume si frunze verzi. Acest lucru va face mai usor de digerat si ne va ajuta sa ne recuperam.

Ce alimente sunt recomandate pentru gripa?

1. Usturoiul, un puternic antimicrobian in caz de gripa

Usturoiul are proprietati antivirale si antibacteriene care pot ajuta la mentinerea sanatatii. Ajuta la combaterea tusei, racelilor si sinuzitei. Pe de alta parte, usturoiul proaspat, crud, este cel care ofera cele mai multe beneficii pentru sanatate. Prin urmare, puteti consuma intre 1 si 2 catei de usturoi pe zi ca masura preventiva.

2. Iaurturi cu probiotice

Probioticele sunt microorganisme vii ale caror efecte sunt benefice pentru sanatate. Mai multe articole stiintifice sustin ca probioticele pot reduce durata episoadelor de gripa sau de raceala. De aceea este recomandat sa ingerati iaurt in mod regulat. Sistemul tau imunitar iti va multumi!

3. Ghimbirul, un remediu alimentar esential pentru gripa

Citeste si articolul :   Nu o sa-ti vina sa crezi. De la ce te poti intoxica(contamina) cu plumb

Ghimbirul este un remediu traditional in medicina universala. Cu aroma sa puternica si intepatoare, ghimbirul ajuta la slabirea flegmei pentru a ajuta la curatarea cailor respiratorii si la ameliorarea simptomelor de congestie. De asemenea, contine substante fitochimice care ajuta la combaterea virusilor care cauzeaza boli respiratorii.

4. Alimente care contin zinc

Alimentele care contin un nivel ridicat de zinc ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea infectiilor. Daca aveti deja o raceala, zincul poate ajuta la reducerea simptomelor si va poate vindeca mai repede.

Iata cateva alimente comune care contin zinc: leguminoase (fasole uscata, naut, fasole, linte, mazare si soia), seminte de dovleac, cereale integrale, nuci, carne de vita si oua.

5. Mierea, un produs fundamental in alimentatie in caz de gripa

Conform datelor Bibliotecii Nationale de Medicina, acest aliment actioneaza direct asupra gatului deoarece este un expectorant natural care favorizeaza eliminarea flegmei. Prin urmare, este un aliment foarte util pentru controlul si combaterea infectiilor la nivelul gatului datorita proprietatilor sale antiseptice.

Autor