Carenta de fier: simptome, cauze si tratamente

Fier, un oligoelement important

Fierul este un mineral care joaca un rol esential in corpul tau. Ajuta la transportul oxigenului in organism. Este, de asemenea, o componenta esentiala a hemoglobinei. Aceasta proteina eritrocitara furnizeaza oxigen diferitilor muschi si tesuturi. In plus, hemoglobina este compusul de celule rosii din sange care da sangelui culoarea rosie.

Fierul este, de asemenea, extrem de important pentru organism, deoarece participa la cresterea si dezvoltarea musculo-scheletale. Garanteaza buna functionare a celulelor si joaca un rol important in sinteza anumitor hormoni, tesuturi conjunctive si in dezvoltarea fatului. Este stocat ca feritina sau hemosiderin in splina, ficat, tesutul muscular si maduva osoasa.

 Cauzele deficitului de fier

Anemia sau deficitul de fier apare atunci cand organismul nu poate produce suficienta hemoglobina sau cand pierde o cantitate mare de globule rosii, din cauza sangerarii de exemplu. Este adesea indicata de aparitia mai multor simptome.

Simptome comune ale deficitului de fier:

O scadere a tensiunii arteriale

Pofte ciudate de substante necomestibile

Dureri in piept

Inflamatie sau durere a limbii

Unghii fragile

Pierderea parului

Infectii frecvente

Durere de cap

Ameteli

Mainile si picioarele reci

Oboseala cronica

Piele palida

Slabiciune

Un ritm cardiac ridicat

Lipsa poftei de mancare, in special la sugari si copii

O senzatie inconfortabila de furnicaturi la nivelul picioarelor (sindromul picioarelor nelinistite)

Lipsa fierului duce la multiple patologii, cum ar fi un sistem imunitar slab, un dezechilibru in reglarea temperaturii corpului, o slabiciune a performantei fizice si intelectuale, tulburari gastro-intestinale, slabirea functiei cognitive si multe alte boli. Aceste simptome pot persista ani de zile fara ca persoana care sufera de ele sa poata determina cauza exacta.

Femeile insarcinate, vegetarienii si veganii, copiii si persoanele care sufera de tulburari de absorbtie a nutrientilor, donatorii obisnuiti de sange si femeile care au menstruatii abundente sunt persoanele cele mai susceptibile de a suferi de anemie.

Unele medicamente pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra absorbtiei fierului.

Citeste si articolul :   Strategii impotriva amanarii

Cum sa obtineti mai mult fier?

Fierul este prezent in multe alimente. Cel mai usor de absorbit este fierul hem pe care il gasim in produsele de origine animala, precum oua, carne de pasare, carne rosie (de consumat de doua ori pe saptamana) si fructe de mare. Pe de alta parte, fierul non-hem se gaseste in seminte, legume,  mai ales cele cu frunze inchise la culoare precum spanacul .

Pentru o mai buna absorbtie a nutrientilor, este important sa incorporezi alimente bogate in vitamina C in dieta ta.

Inainte de a lua orice supliment de fier, va sfatuim sa va consultati medicul. chiar daca ai anemie, pentru a evita supradozajul cu fier. Ar putea fi daunator pentru corpul tau.

Tratamentul anemiei, fie el medical sau dietetic, dureaza putin timp pentru a da roade. Nu va descurajati chiar daca rezultatele nu apar imediat.

Publicitate

Autor