Cum pot ajunge antibioticele in alimente

Antibioticele alcatuiesc o clasa de medicamente, produse de microorganisme sau obtinute pe cale sintetica sau semisintetica, fiind cele mai importante substante medicamentoase implicate in tratamentul si in profilaxia infectiilor bacteriene de diverse tipuri.

Antibioticele sunt utilizate in medicina umana si veterinara, insa au o mare utilitate si in agricultura. In mod normal, ele prezinta toxicitate doar pentru microorganismele cauzatoare ale infectiilor, fara sa afecteze organismul uman sau animal, dar in anumite cazuri acestea pot induce reactii adverse, cea mai frecventa fiind afectarea florei intestinale normale.

In medicina veterinara se utilizeaza urmatoarele clase de compusi cu rol antibiotic:

-betalactone

-tetracicline

Publicitate

-nitrofuran

-sulfamide

Utilizarea acestor compusi in cresterea animalelor amplifica rata de crestere, imbunatateste eficienta hranei si in general sanatatea animalului.In acelasi timp antibioticele pot pune in pericol viata omului prin dezvoltarea unor microorganisme rezistente la antibiotice.

Dintre produsele alimentare contaminarea frecventa cu antibiotice se intalneste in cazul laptelui. In lapte rezidurile de antibiotice se regasesc timp de 6-7 zile de la o singura administrare.Se gasesc in mai multe faze ale produsului :65% in faza apoasa si restul in faza gazoasa.

Prezenta antibioticelor in lapte determina modificari ale unor proprietati organoleptice cum ar fi gustul si aroma.

Citeste si articolul :   Culorile urinei si semnificatiile lor

Produsele lactate de tip branzeturi fermentate prezinta gust de drojdie , consistenta sfaramicioasa , datorita bacteriilor coliforme.

Sulfamidele sunt compusi utilizati in chimioterapia infectiilor bacteriene. In hrana animalelor, se introduce in mod frecvent cu scop profilactic sau preventiv. Dupa procesul de absorbtie sulfamidele se raspandesc uniform in toate tesuturile , concentratii mai mari aflandu-se in sange si in lichidul cefalorahidian.

In lapte sulfamida se poate indentifica dupa circa 4 ore de la ingerarea nutretului avand o persistenta care variaza de la 12-50 de ore.

Folosite in cantitati mari, in doze unice sau prin cumulare, unele antibiotice pot cauza:

-actiuni neurotoxice

-stari alergice

-tulburari ale metabolismului lipidelor si glucidelor precum si influiente nefavorabile asupra florei intestinale.

Produsele de origine animala care contin antibiotice sunt destul de greu de evitat pentru ca producatorii nu sunt obligati sa specifice acest lucru pe eticheta.

80% din antibioticele vandute in SUA sunt folosite pentru animale din ferme pentru ca ele sa creasca mai repede sau pentru a preveni o serie de afectiuni care apot aparea din cauza cresterii lor in conditii nefavorabile.

Autor