5 alimente care cresc colesterolul rau

Colesterolul este un tip de grasime care se gaseste in alimentele de origine animala. Este la fel de importanta ca orice alta lipida, deoarece este prezenta in mucoasa tuturor celulelor si este un precursor al unor substante importante pentru organism.

Alimentele care cresc colesterolul rau ar trebui evitate. Intr-adevar, trebuie remarcat faptul ca colesterolul este impartit in doua tipuri:

Colesterolul bun este absorbit in intestin si transportat in sange, folosind lipoproteine numite HDL. Ele ajung la ficat pentru a forma hormoni, saruri biliare si vitamina D, printre alte substante.

Dimpotriva, colesterolul rau este transportat de lipoproteinele LDL, care transporta grasimile din ficat catre celule. Cand colesterolul LDL este prea mare, arterele se infunda.

Publicitate

5 alimente care cresc colesterolul rau pe care ar trebui sa le evitati

Majoritatea alimentelor care cresc colesterolul LDL sunt cele care contin grasimi saturate si trans. In aceasta lista, le enumeram pe cele care sunt cele mai daunatoare sanatatii tale.

Citeste si articolul :   9 lucruri la care trebuie sa fii foarte atent daca vrei sa ai un ficat sanatos

1.Lactatele intregi cresc colesterolul rau

Laptele integral este bogat in grasimi saturate. O singura cana contine 4,6 grame. Pentru a evita cresterea colesterolului rau, il puteti inlocui cu lapte degresat. Acelasi lucru este valabil si pentru iaurturi, creme, branzeturi si unturi din lapte integral.

Degresarea se refera la faza in care partea grasa a laptelui este indepartata. Cu toate acestea, in timpul procesului, continutul de vitamine liposolubile scade si el. Pentru a mentine proprietatile nutritive originale, se adauga vitaminele pierdute.

In cazul branzeturilor, cele mai rafinate sunt cele care contin cel mai mult colesterol:

2.Carne rosie

Carnea de vita si miel sunt bogate in colesterol si grasimi saturate. 100 de grame de miel, de exemplu, contin 11 grame de grasime.

Prin urmare, este de preferat sa optati pentru carnea alba fara piele, precum curcanul, puiul sau iepurele. Preferati carnurile slabe, adica cu mai putin de 3% grasime.

3. Oua

Colesterolul a fost intotdeauna asociat cu ouale. Cu toate acestea, colesterolul este in galbenus, albusul  nu contine. Un galbenus contine 27 de grame de grasime totala.

Citeste si articolul :   Top 5 cele mai utile fructe de padure pentru inima si vasele de sange

Oul fiind un aliment cu valoare biologica mare, consumul lui nu este descurajat. Se stie ca, desi oul contine 220 de miligrame de colesterol, contine si fosfolipide, un tip de grasime care se dizolva usor. Acest lucru interfereaza cu absorbtia si efectul colesterolului in sange. Prin urmare, contributia sa este recomandata in mod judicios. Se recomanda consumul unui ou intreg pe zi.

4.Carnati

Carnatii sunt pregatiti din carne si supusi proceselor de sarare si adaos de organe comestibile, grasime de porc, produse vegetale, condimente .

Toate aceste produse sunt bogate in grasimi si sare. De exemplu, 100 de grame de chorizo contin 9,45 grame de acizi grasi saturati si 26 de grame de grasime totala.

5.Produse ultra-procesate

Alimentele ultraprocesate si industrializate sunt bogate in zahar, grasimi saturate si grasimi trans. Se stie ca dietele care contin acizi grasi trans mononesaturati sau polinesaturati cresc nivelul de colesterol total rau si scad nivelul de bun.

Citeste si articolul :   Cum contribuie zincul si vitamina C la reducerea riscului de raceli?

Grasimile trans nu sunt produse de organism. Acestia sunt acizi grasi mononesaturati sau polinesaturati care au cel putin o legatura dubla in pozitia trans. Functia lor este doar de a obtine energie. Se formeaza in mod natural la rumegatoare, in timpul hidrogenarii industriale a uleiurilor si in timpul prajirii cu uleiuri polinesaturate.

Publicitate

Autor