15 semne ca aveti deficienta nutritionala

Chiar daca credeti ca urmati o dieta echilibrata si sanatoasa, este posibil sa aveti in continuare un deficit de nutrienti esentiali si vitamine. Daca mananci aceleasi alimente in fiecare zi, este posibil sa iti lipseasca altele in dieta. Din fericire, exista modalitati de a detecta aceste deficiente in corpul dvs., astfel incat sa va puteti imbunatati sanatatea.

Deficientele nutrientilor sunt frecvente chiar si in randul persoanelor aparent sanatoase. In timp ce semnele si simptomele lor necesita de obicei timp pentru a se manifesta, exista semne timpurii.

Acordati atentie acestor 15 semne:

1.Arsuri pe limba sau buze crapate.

Daca observati o senzatie de arsura pe limba, ar putea fi un semn al deficitului de vitamina B2. Buzele crapate sau descuamate sunt un alt semn al acestei deficiente.

Publicitate

2.Rigiditate.

Un alt indicator al deficitului de vitamina B12 este rigiditatea inexplicabila a corpului dumneavoastra. Este posibil sa simtiti o senzatie de furnicaturi in maini sau picioare. Aceasta vitamina se gaseste cel mai frecvent in produsele de origine animala. Deci, daca preferati o dieta vegetariana, aceasta poate fi o problema pentru dvs.

3.Diaree.

Daca aveti diaree, este posibil sa aveti deficit de folat . Aceasta vitamina sustine functia sanatoasa a tuturor sistemelor corpului. Daca aveti acest simptom neplacut, luati acid folic ca supliment.

4.Cataracta.

Citeste si articolul :   5 Beneficii nestiute ale dovleacului - cel mai valoros aliment al sezonului rece

Aceasta afectiune obisnuita determina tulburarea lentilei ochiului. Cand lentila  devine tulbure, ar putea insemna mai multe probleme cu echilibrul nutritional.

Dezvoltarea cataractei poate indica un deficit de riboflavina sau crom. Pe de alta parte, ar putea fi un semn de radicali liberi excesivi. Radicalii liberi provoaca stres oxidativ, care este o cauza directa a cataractei.

5.Maini reci

Daca mainile dvs. sunt intotdeauna inghetate si restul corpului nu este, acesta ar putea fi un semn al deficitului nutritional. Mainile ingheata datorita  deficitului  de magneziu sau fier. Deficitul de fier poate provoca anemie. Unul dintre cele mai frecvente semne sunt mainile reci.

6.Oboseala.

Daca sunteti obosit in mod constant, acest lucru ar putea fi un semn al unei probleme mai grave. Cu deficit de fier, veti experimenta oboseala care nu dispare, indiferent de cat de mult dormiti.

Dupa cum s-a mentionat mai sus, nivelurile scazute de fier provoaca anemie si acest lucru afecteaza negativ celulele rosii din sange. Atunci cand celulele tale nu au oxigen, simti oboseala si lipsa de motivatie.

7.Ochi uscati

Publicitate

Daca aveti ochi uscati, se poate datora lipsei de nutrienti. De obicei, atunci cand vine vorba de sanatatea ochilor, vitamina A este un nutrient care lipseste.

8.Piele deshidratata.

Cand aveti deficienta de vitamina A, celulele pielii nu sunt completate. Cand celulele nu se umplu, veti simti pielea uscata, mancarime si fisuri. Pielea se poate inflama sau puteti dezvolta eczeme si psoriazis.

Citeste si articolul :   Scutul magic al organismului. Cele 10 beneficii ale apei care te vor surprinde

9.Eruptie cutanata.

Multe probleme ale pielii sunt asociate cu lipsa nutrientilor din corpul dumneavoastra. Daca va lipsesc vitaminele A, D sau E, care sunt substante nutritive liposolubile, veti ajunge la eruptii cutanate, acnee si alte pete ale pielii. In plus, trebuie sa consumi suficienti acizi grasi omega-3.

10.Pete albe pe unghii.

Pete albe pe unghii pot aparea, de asemenea, ca linii. Daca observati acest lucru, ar putea indica o lipsa de calciu sau zinc. Incercati sa cresteti cantitatea acestor substante nutritive in dieta dvs. si petele albe vor disparea.

Daca unghiile tale devin uscate si fragile, ar putea fi un semn al unui deficit de nutrienti. Acesta este adesea un indicator al lipsei de acizi grasi esentiali, proteine sau fier.

11.Constipatie.

Daca sunteti constipat, acesta ar putea fi un semn al deficitului de potasiu. Potasiul va ajuta corpul sa functioneze corect si sa regleze tensiunea arteriala eliminand in acelasi timp deseurile. Acest nutrient este usor de pierdut, mai ales daca te imbolnavesti sau transpiri mult.

Puteti obtine potasiu crescand aportul prin banane, lapte, seminte de dovleac, linte sau fasole.

12.Ranile se vindeca lent

Citeste si articolul :   Cum iti intaresti sistemul imunitar ca sa eviti infectarea cu coronavirus

Daca aveti sangerari usoare sau spontane, acest lucru ar putea fi un semn al unui deficit de vitamina C sau K. In cazul ranilor cu vindecare lenta, este posibil sa aveti deficienta de vitamina A.

13.Crampe musculare.

Daca aveti crampe severe la nivelul muschilor gambei, acest lucru ar putea fi un semn al deficitului de magneziu. Deficitul de magneziu apare atunci cand electrolitii sunt epuizati. Aceasta epuizare poate aparea in timpul exercitiilor intense, asa ca ajustati aportul de magneziu in consecinta.

14.Albire  prematura sau caderea parului.

Daca parul tau devine cenusiu prematur, ar putea fi un semn de anemie severa. Deoarece acest tip de anemie pernicioasa apare din cauza unei deficiente de vitamina B12, trebuie sa va cresteti nivelul de vitamina.

Daca parul tau cade  mai mult decat ar trebui, ar putea fi din cauza lipsei de proteine, motiv pentru care este adesea o problema pentru persoanele care urmeaza o dieta pe baza de plante.

15.Probleme cardiace

Daca aveti batai neregulate ale inimii, hipertensiune arteriala sau cardiomegalie, s-ar putea datora unor deficiente nutritionale. Deficitul de magneziu este adesea cauza.

Publicitate

Autor