Cum ar putea vaccinul anti-tuberculoza sa salveze omenirea

Mai multe tari au lansat, ori se pregatesc sa o faca, testari clinice de amploare pentru a afla daca vaccinul anti-tuberculoza ofera protectie fata de Covid-19.

Punctul de plecare este corelatia gasita intre vaccinarea BCG si mortalitatea scazuta din anumite tari. Daca rezultatele vor fi concludente, aceasta imunizare ar putea fi reluata si in tari unde nu mai era obligatorie de zeci de ani.

Desi tuberculoza si infectia COVID-19 nu au nimic in comun, tuberculoza fiind provocata de o bacterie, ambele pot duce la probleme respiratorii severe. De aici si ideea unei solutii intermediare: o versiune imbunatatita a vaccinului aproape centenar BCG, denumirea curenta a serului impotriva Bacilului Calmette-Guérin.

“S-a constatat ca vaccinul BCG furnizeaza o imunitate nespecifica si in fata altor maladii infectioase, deci in fata unor virusuri responsabile de boli pulmonare, inclusiv coronavirusul. Ceea ce propunem noi e sa-l folosim drept interventie intermediara pentru imunitate si mecanism de protectie sporite, care sa-i ajute pe cei din grupa de risc pana apare un vaccin nou si specific,” a spus profesorul Stefan Kaufmann, de la Max-Planck-Institute for Infectious Biology.

In Olanda, Australia, Franta si Spania au fost selectati voluntari din grupurile de risc: cadre medicale si pacienti varstnici. “Speranta este sa reducem semnificativ numarul celor care fac forme severe,” a mai spus Stefan Kaufmann.

Pe de alta parte, in spitale de top din Statele Unite, Europa si China a inceput testarea unui tratament experimental cu antiviralul Rem-de-sivir. ”Este un medicament antiviral, conceput sa incetineasca ori sa stopeze mutiplicarea virusului. Asadar, odata ce virusul nu se mai poate inmulti, atunci incarcatura virala scade, iar sistemul de aparare al organismului poate prelua controlul”, a spus doctorul Arun Sanyal, de la Virginia Commonwealth University.

Publicitate

Rem-de-sivir este administrat prin perfuzie si e gandit sa interfereze cu enzima care reproduce materialul genetic al virusului. In cazul epidemiilor SARS si MERS, Rem-de-sivir a redus severitatea simptomelor, atunci cand era administrat in stadiu incipient la bolii.

”Este un moment in care trebuie sa gandim rapid si neconventional. De pilda, sa apelam la ajutorul unui…vierme de nisip. Sangele acestuia ar putea oferi o raza de speranta celor care ajung in stadiu de sindrom respirator acut din cauza COVID-19”, a spus profesorul Laurent Lantieri, un chirurg plastician francez.

Citeste si articolul :   Cum contribuie somnul la un aspect mai tanar

”Fie ca e cald ori frig, acest vierme este intotdeauna pe plaja. Tolereaza si apa sarata si apa proaspata. Si am observat si ca viermele respira doar in apa, cand e pe nisip inceteaza sa respire pana la 6 ore. Am descoperit ca aceasta molecula e micul lui rezervor de oxigen care il tine 6 ore, cand e reflux”, a spus Franck Zal, cercetator si CEO la Hemarina.

”Ipoteza noastra e ca, daca introducem in vene aceasta molecula, atunci va capata mai mult oxigen si, in consecinta, va trimite mai departe mai mult oxigen in organism. Speram ca, folosind aceasta molecula, pacientul va avea nevoie mai putin timp de ventilator”, a declarat profesorul Laurent Lantieri, un alt chirurg plastician din Franta.

Doua spitale prestigioase din Franta au inceput teste cu tratament bazat pe hemoglobina viermelui, cu speranta ca va ajuta la cresterea saturatiei de oxigen din sangele bolnavilor, precizeaza stirileprotv.ro.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.