Alimentele pentru rinichi care trebuie incluse in dieta ta

Rinichii sunt un organ vital in corpul nostru, filtrand in fiecare zi volume mari de sange. Si, pentru a ne mentine rinichii in stare buna, medicii recomanda utilizarea alimentelor potrivite pentru nutritie.

Pentru a mentine rinichii sanatosi, este important sa va monitorizati dieta si sa consumati alimente sanatoase pentru acest organ. La urma urmei, rinichii sunt un filtru natural al corpului uman.

Rinichii curata corpul de substante toxice, indeparteaza excesul de lichid din acesta, mentin tensiunea arteriala si participa la schimbul de calciu si fosfor. Un flux mare de sange trece prin rinichi, care sunt filtrul natural al corpului (aproximativ 1,2 litri pe minut la un adult ). Fiecare mugur are aproximativ 12 cm lungime si cantareste aproximativ 150 g.

Apa este buna pentru rinichi?

Apa este cel mai important fluid pentru corpul uman. Celulele folosesc apa pentru a transporta toxinele din organe si tesuturi in sange. Apa apoi ajuta rinichii sa filtreze aceste toxine si sa creeze urina care elimina toxinele din corp. Pentru a mentine aceasta caracteristica este de dorit sa beti apa ori de cate ori sete .

Daca o persoana cu boli renale cronice acumuleaza lichid si se umfla in picioare, medicul poate recomanda limitarea consumului zilnic de lichide .

Alimente adecvate rinichilor

Pentru functionarea normala a rinichilor si prevenirea bolilor renale, va recomandam sa consumati peste gras, cartofi dulci, legume verzi si ulei de masline. Somonul, tonul si alti pesti grasi bogati in acizi grasi omega-3 pot fi un plus benefic pentru orice dieta. La urma urmei, acizii grasi omega-3 pe care ii contin reduc nivelul grasimilor din sange si previn hipertensiunea arteriala, ceea ce imbunatateste functia rinichilor. Trebuie avut in vedere faptul ca pestii de mare si de ocean contin mult mai multi acizi grasi decat pestii de rau. In plus, pestii de rau nu contin brom si iod .

Citeste si articolul :   Ciroza. Primele 10 semne de alarma

Cartofii dulci  contin vitamine si minerale (cum ar fi potasiu) pentru a ajuta rinichii sa echilibreze nivelul de sodiu din organism. Legumele verzi (spanac, broccoli) sunt bogate in vitamine, fibre si minerale necesare pentru sanatatea rinichilor. De asemenea, legumele verzi sunt o sursa de antioxidanti care actioneaza ca un scut natural pentru organism si promoveaza reinnoirea celulelor, tesuturilor si organelor corpului uman, ceea ce este benefic pentru rinichi. Ca dressing pentru salate, cel mai bine este sa folositi ulei de masline – o sursa de acizi grasi mononesaturati (inclusiv acid oleic), care sunt buni pentru functia renala .

Merele

Acest fruct contine multe vitamine si substante benefice organismului. Pectina din mere reduce nivelul colesterolului rau si al zaharului. Merele sunt bune si pentru rinichi, deoarece imbunatatesc functionarea sistemului circulator.

Merisor

Aceaste boabe sunt  capabile  sa protejeze vezica impotriva infectiilor. Componentele boabelor impiedica aderarea bacteriilor la peretii vezicii urinare, mentinand astfel sanatatea rinichilor.

Medicii sfatuiesc persoanele cu antecedente de boli de rinichi sa se abtina de la consumul de alimente bogate in fosfor (broccoli, usturoi, leguminoase etc.).

Autor