Alimente recomandate pentru sanatatea cardiovasculara

Desi probabil se stie ca consumul anumitor alimente poate creste riscul de boli de inima, este adesea dificil sa ne schimbam obiceiurile alimentare. In acest articol, va oferim cateva sfaturi pentru a urma o dieta sanatoasa pentru sanatatea cardiovasculara.

Dieta mediteraneana este considerata a fi cea mai sanatoasa pentru inima. Cu alte cuvinte, cea care ajuta cel mai bine la prevenirea bolilor cardiovasculare. Aceasta dieta se caracterizeaza printr-un continut ridicat de fructe, legume, peste , leguminoase, fructe uscate si ulei de masline.

Ce sunt bolile cardiovasculare?

Boala cardiovasculara este o colectie de tulburari ale inimii si ale vaselor de sange. Printre acestea gasim:

Publicitate

Boala coronariana

Boala cerebrovasculara

Boala arteriala periferica

Boala cardiaca reumatica

Boala cardiaca congenitala

Tromboza venoasa si embolie pulmonara

In plus, atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale sunt adesea cauzate de obstructii care impiedica curgerea sangelui catre inima sau creier. Cea mai frecventa cauza este formarea de depozite grase pe peretii vaselor de sange care alimenteaza aceste organe.

Aceste boli sunt de obicei rezultatul unei combinatii de factori de risc. Acestea includ fumatul, alimentatia nesanatoasa si obezitatea, lipsa activitatii fizice, consumul daunator de alcool, hipertensiunea arteriala, diabetul si hiperlipidemia.

De ce trebuie sa avem grija de alimentatia noastra?

Sanatatea inimii este esentiala

Citeste si articolul :   Beneficiile pentru sanatate ale scortisoarei si mierii

Intr-adevar, factorii implicati in sanatatea noastra cardiovasculara sunt numerosi. Sedentarismul sau consumul de alcool si tutun au repercusiuni negative care pot fi devastatoare. La fel este si alimentatia, care este un factor cheie in prevenirea riscului de a suferi de aceste boli.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii: „Se estimeaza ca 17,5 milioane de oameni au murit din aceasta cauza in 2012. Aceasta reprezinta 31% din toate decesele din intreaga lume. Dintre aceste decese, 7,4 milioane au fost cauzate de boli coronariene si 6,7 milioane de accident vascular cerebral.”

O dieta pentru imbunatatirea sanatatii cardiovasculare

Nuci

Ele reprezinta un aliat clasic al sanatatii cardiovasculare. Consumul lor ne ajuta sa reducem riscul de a suferi de boli cardiovasculare. Acest lucru se datoreaza continutului lor ridicat de omega-3 si fitosteroli, o substanta care este foarte utila in scaderea nivelului de colesterol din sange.

Ulei de masline extra virgin

In bucataria mediteraneana, este un aliment fundamental si esential pentru sanatatea cardiovasculara. Prin urmare, ar trebui sa-l consumam in fiecare zi. Cu continutul sau in grasimi mononesaturate, uleiul de masline ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea colesterolului bun.

In plus, aportul sau de vitamina E serveste si ca antioxidant pentru a preveni deteriorarea oxidativa. Unul dintre factorii care afecteaza arterioscleroza si deteriorarea vaselor de sange.

Citeste si articolul :   6 alimente care imbunatatesc somnul

Leguminoase

Sunt o sursa excelenta de proteine vegetale de inalta calitate. Datorita continutului scazut de grasimi, sunt un aliment de baza in orice dieta care vizeaza scaderea colesterolului din sange.

Potrivit unor studii recente, persoanele care mananca leguminoase zilnic au un risc cu 22% mai mic de a dezvolta boli de inima in comparatie cu persoanele care mananca mai putine legume.

Brocoli

Aveti grija de sanatatea vasculara mancand broccoli. Este unul dintre super-alimentele obligatorii din dieta ta. Nu numai ca se crede ca ajuta la prevenirea multor tipuri de cancer, dar este si bun pentru sanatatea inimii.

In plus, broccoli contine zinc, fier, acid folic, vitamina K, calciu si antioxidanti. Acest lucru ii ofera protectie suplimentara impotriva riscului de evenimente cardiovasculare.

Mananca fructe si legume in fiecare zi

Se recomanda sa consumi minim 3 fructe si legume pe zi, dar nu mai mult de 1 suc pe zi. Acesta din urma are un efect mai putin satios si nu are aceleasi proprietati nutritive ca un fruct intreg. De asemenea, trebuie evitate legumele pre-gatite sau ambalate, deoarece de obicei contin o multime de conservanti.

Limitati aportul de grasimi nesanatoase

Limitarea cantitatii de grasimi saturate si grasimi trans este un pas important. Acest lucru ajuta astfel la scaderea colesterolului din sange si la scaderea riscului de boli arteriale.

Citeste si articolul :   10 motive pentru a bea apa cu lamaie in fiecare dimineata

Alege cerealele integrale

Cerealele integrale sunt o sursa excelenta de fibre si alti nutrienti care joaca un rol fundamental in reglarea tensiunii arteriale si in sanatatea inimii. Pentru a creste cantitatea de cereale integrale din dieta, inlocuiti alimentele rafinate.

Alegeti surse de proteine cu continut scazut de grasimi

Asa ca alegeti optiuni cu mai putine grasimi, cum ar fi laptele degresat in loc de lapte integral. Sau piept de pui fara piele in loc de pui prajit.

Pestele este, de asemenea, o alternativa sanatoasa pentru a inlocui carnea excesiv de grasa. Anumite tipuri de peste au un continut ridicat de acizi grasi omega-3 care au un efect cardiovascular pozitiv. De exemplu, pestii care sunt cei mai bogati in acizi grasi omega-3 sunt cei din apa rece, cum ar fi somonul, macroul si heringul.

In sfarsit, amintiti-va ca, pe langa dieta, activitatea fizica zilnica si evitarea obiceiurilor necorespunzatoare  joaca, de asemenea, un rol vital in prevenirea bolilor cardiovasculare.

Publicitate

Autor