Beneficiile importante pentru sanatate ale vitaminei B12:
Vitamina B12 este singura vitamina B pe care organismul le stocheaza in cantitati mari, in principal in ficat. Datorita importantei extreme a acestei vitamine, ficatul poate stoca echivalentul a trei pana la cinci ani de vitamina B12 in conditii normale si functionale. Si asta din mai multe motive:
-Protejeaza sanatatea inimii: Vitamina B12 scade nivelul de homocisteina din organism, ceea ce ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, care este de fapt principala cauza de deces la nivel mondial.
-Previne deteriorarea nervilor: Vitamina B12 reface teaca de mielina care inconjoara nervii pentru a-i proteja de posibile daune.
Publicitate
-Ajuta la formarea globulelor rosii: Vitamina B12 este necesara pentru a ajuta organismul sa produca niveluri sanatoase de celule rosii din sange si pentru a preveni anemia megaloblastica, care poate provoca oboseala cronica si slabiciune.
-Creste nivelul de energie: Vitamina B12 este foarte importanta pentru metabolism, deoarece ajuta la transformarea carbohidratilor in zahar, astfel incat organismul sa le poata folosi pentru energie. Astfel, aceasta vitamina ne creste nivelul de energie. Acesta este motivul pentru care oamenii care au deficit de aceasta vitamina se simt obositi si epuizati.
-Imbunatateste starea de spirit si sustine sistemul nervos sanatos: vitamina B12 joaca un rol important in reglarea starii de spirit si reducerea depresiei si anxietatii. De asemenea, este necesar pentru concentrare si procese cognitive, astfel incat o deficienta poate duce la probleme de concentrare precum si la afectarea atentiei.
-Promoveaza o sarcina fara probleme: Vitamina B12 este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea fatului, dar nu asta, acest nutrient reduce si riscul de malformatii congenitale, cum ar fi anomalii in inchiderea tubului neural.
Deci, care sunt simptomele deficientei de vitamina B12?
Anemia: Vitamina B12 creste productia de celule rosii din sange in organism, care sunt folosite pentru a transporta oxigenul catre inima. Deficitul de vitamina B12 duce, prin urmare, la o afectiune in care muschii si inima nu pot obtine suficient oxigen pentru functionarea lor normala. Deficitul de vitamina B12 poate duce la perturbarea formarii acestor celule sanguine, ceea ce poate duce la anemie pernicioasa si poate afecta grav metabolismul.
Epuizare: Nivelurile scazute de oxigen din organism va vor face sa va simtiti obosit, epuizat si somnolent. Daca observati ca aveti oricare dintre aceste simptome, consultati un medic.
Disconfort la picioare si cap: Simptome precum disconfort la picioare si cap apar ca urmare a oxigenului insuficient in organism.
Limba umflata si inflamata: O limba umflata, neteda, cu putine papilele gustative (care dau simtul gustului) este un alt simptom care apare atunci cand lipseste vitamina B12.
Cele 4 alimente cele mai bogate in vitamina B12:
Iata cateva dintre alimentele bogate in vitamina B12 pe care ar trebui sa le consumati in mod regulat pentru a va asigura ca obtineti cantitatile de care corpul dumneavoastra are nevoie:
Ficat de vita: principalul beneficiu al consumului de ficat este continutul foarte mare de vitamina B12, dar este si bogat in fier si acid folic. Acestia sunt trei nutrienti care pot ajuta la combaterea anemiei.
Sardine: Sardinele sunt foarte bogate in vitamina B12 si sunt, de asemenea, incredibil de bogate in acizi grasi omega-3.
Miel: Acesta este unul dintre cele mai bune alimente bogate in vitamina B12 si, de asemenea, este foarte bogat in proteine, fier, seleniu si zinc.
Oua: Ouale sunt o sursa excelenta de vitamina B12, contin si colina, de care depinde ficatul nostru pentru a functiona corect.
Publicitate