Iata care sunt simptomele deficientei de vitamina B12 si cum sa le remediati

Organismul nostru are o nevoie constanta de vitamine si nutrienti pentru a functiona optim. Lipsa anumitor vitamine poate avea un impact asupra sanatatii. De asemenea, lipsa vitaminei B12 nu este lipsita de consecinte intrucat aceasta joaca un rol important in producerea de globule rosii si ADN, ca sa nu mai vorbim de contributia sa la buna functionare a sistemului nervos.

Piele palida

Paloarea este adesea un semn distinctiv al deficitului de vitamina B12. Acesta din urma impiedica productia de celule rosii din sange in organism, asa cum se arata in studiul de fata. Aceasta, la randul sau, provoaca anemie numita anemie megaloblastica.

Oboseala si slabiciune

Un alt simptom al deficientei de vitamina B12 este slabiciunea si oboseala, din cauza lipsei de celule rosii din sange care transporta oxigenul catre celulele organismului. Aceasta problema este si mai dificila la persoanele in varsta care sufera de anemie cauzata de o boala autoimuna numita anemie pernicioasa. Acesta din urma se caracterizeaza printr-o lipsa de productie a unei proteine care previne deficienta acestei vitamine.

Citeste si articolul :   Acest suc intareste sistemul imunitar si previne multe boli

Senzatie de furnicaturi

Vitamina B12 contribuie la producerea mielinei care protejeaza nervii si permite sistemului nervos sa functioneze corect. Lipsa acestei vitamine duce, prin urmare, la leziuni ale nervilor, care pot provoca furnicaturi si senzatie de intepatura la nivelul mainilor si picioarelor.

Publicitate

Publicitate

Mobilitate dificila

Deficitul de vitamina B12, daca nu este tratat la timp, poate provoca dificultati de miscare. Acest lucru se datoreaza leziunilor sistemului nervos. De aici si necesitatea prevenirii acestei deficiente, in special in randul varstnicilor care pot suferi de dizabilitati, asa cum subliniaza acest studiu.

Inflamatia limbii

Persoanele cu deficit de vitamina B12 pot suferi de glosita. Este o inflamatie a limbii; acesta din urma isi schimba culoarea si forma, devine rosu, umflat si dureros. Potrivit unui studiu, acesta ar putea fi un semn precoce al unei deficiente a acestei vitamine.

Ameteli si dificultati de respiratie

Anemia cauzata de deficitul de vitamina B12 poate provoca dificultati de respiratie si ameteli la unele persoane. Acest lucru se datoreaza in principal lipsei de oxigen transportat catre celulele corpului.

Citeste si articolul :   Carenta de fier: simptome, cauze si tratamente

Tulburari de vedere

Deteriorarea sistemului nervos cauzata de o deficienta de vitamina B12, poate provoca in cazuri rare vederea incetosata. Acesta din urma devine uneori neclar si deranjat.

Tulburari de dispozitie

Nivelurile scazute de vitamina B12 din organism pot duce la modificari ale dispozitiei. Cercetarile au stabilit ca aceasta deficienta este legata de riscul de depresie; Suplimentarea cu vitamina B12 si-ar putea avea efectul, dar pe termen lung.

Principalele alimente care contin vitamina B12

Vegetarienii, femeile insarcinate sau care alapteaza sau chiar persoanele in varsta ar trebui sa acorde o atentie deosebita alimentatiei lor pentru a se asigura ca nu le lipseste vitamina B12.

Unele alimente sanatoase sunt bogate in el, cum ar fi:

– Organe organice;

– Moluste comestibile;

– Sardine ;

– Cereale fortificate;

– somonul;

– Tonul ;

– Oua

Publicitate

Autor