Stafide: proprietati benefice organismului

Nu exista produse absolut sanatoase sau absolut daunatoare in lume.  Stafidele sunt struguri uscati natural sau cu ajutorul unor dispozitive speciale. Stafidele sunt fructe uscate si sunt unul dintre cele mai accesibile soiuri.

Strugurii uscati au propriile lor caracteristici si despre ele vom vorbi in acest articol.

Proprietati utile ale stafidelor

Stafidele sunt bogate in vitamine, minerale si acizi organici. De asemenea, contine de 8 ori mai multa zaharoza si fructoza decat strugurii. Acest fruct este cu adevarat nepretuit. Deci, borul continut in acesta ajuta la prevenirea dezvoltarii osteoporozei. Acelasi element ajuta la conservarea si utilizarea rationala a calciului continut de stafide .

In fructe exista multa fitosubstanta, care are un efect benefic asupra gingiilor si dintilor. Si antioxidantii inhiba cresterea bacteriilor patogene care provoaca dezvoltarea multor boli ale cavitatii bucale.

Publicitate

Stramosii nostri au mancat si stafide pentru a restabili sanatatea, pentru a intari puterea si curajul.  De asemenea, sunt utile  pentru anemie, boli ale plamanilor si inimii, rinichilor si tractului gastro-intestinal. Medicii le  recomanda persoanelor care sufera de diferite boli ale sistemului cardiovascular, hematopoietic si distonie vegetativ-vasculara.

Acest fruct mic si dulce este considerat un adevarat campion in continutul de potasiu, este si bogat in fenoli, prin urmare este si un antioxidant puternic. De asemenea, este utila pentru pastrarea vederii. In caz de tulburari ale tractului gastrointestinal, afectiuni ale gatului, tuse, afectiuni respiratorii, se recomanda utilizarea decoctului de stafide.

Citeste si articolul :   Ce alimente nu pot fi combinate cu oua

Strugurii uscati sunt recomandati si persoanelor sanatoase pentru a mentine puterea organismului, intari sistemul imunitar.

Contraindicatii pentru stafide

Datorita indicelui glicemic ridicat (65) si continutului ridicat de zahar, stafidele sunt contraindicate in diabetul zaharat. Toti cei care sufera de obezitate ar trebui sa-si aminteasca ca produsul are un continut ridicat de calorii, prin urmare, sunt permise pana la 50 de grame de fructe pe zi.

Ca orice produs alimentar, stafidele pot provoca alergii. Nici macar oamenii sanatosi nu ar trebui sa se lase prea dusi de fructele uscate si sa manance mai mult de 100 de grame pe zi.

Stafidele pot dauna pacientilor cu o forma deschisa de tuberculoza, ulcer gastric si ulcer duodenal, insuficienta cardiaca acuta, enterocolita.

Nu este de dorit sa se foloseasca fructe uscate in perioada de tratament pentru stomatita .

Inainte de a utiliza produsul, este imperativ sa se inmoaie si sa se clateasca sub jet de apa pentru a scapa de bacteriile ramase pe coaja strugurilor in timpul productiei, transportului si ambalarii produsului.

Autor