Catina este foarte sanatoasa si are o serie de proprietati medicinale. Acest lucru se datoreaza faptului ca ,contine o cantitate mare de vitamine, oligoelemente si acizi organici.
Catina este bogata in vitamine precum B1, B2, C, PP, K, E, acid folic si oligoelemente precum bor, fier si mangan. De asemenea, contine carotenoide si flavonoide, zahar si acizi organici (malic, oxalic, tartric). Si multe alte substante utile organismului nostru.
De ce este util ceaiul de catina
Catina este folosita pentru a pregati nu numai medicamente, ci si diverse produse alimentare, inclusiv dulceturi, conserve, compoturi si, bineinteles, ceaiuri. Dar chiar si ceaiul din catina are proprietati medicinale si poate ajuta la mentinerea sanatatii.
Expertii intr-o mare varietate de ceaiuri din plante sustin ca toate bauturile facute din orice material vegetal de catina (adica nu numai din fructe de padure) sunt intotdeauna excelente potolitoare de sete si racoritoare pe vreme calda. In plus, ceaiul de catina mentine corpul in forma si vindeca raceala.
Publicitate
Retete de ceai de catina
Pentru o cana de 250 de ml ai nevoie de o lingura de fructe de catina. Temperatura apei trebuie sa fie 100°C, iar infuzia dureaza 5-6 minute. Infuzia rezultata este acrisoara, dar o poti indulci cu zahar sau miere. Se recomanda consumul a 2-3 cani de ceai pe zi. Bea ceaiul cu 15 minute inainte de masa.
Frunzele de catina
La fel ca fructele, frunzele arbustului de catina contin vitamina C, saruri minerale, uleiuri volatile, taninuri, celuloza si carmol. Ceaiul din frunze de catina este benefic pentru stimularea sistemului nervos central, reglarea tensiunii arteriale, scaderea colesterolului si prevenirea bolilor vaselor sangvine. Mai mult, acest ceai este o sursa minunata de vitamine, antioxidanti, aminoacizi, acizi grasi si minerale.
Publicitate