Sosoaca cere inchisoare pentru cei care scriu „stiri antiromanesti”

Senatoarea Diana Sosoaca a initiat un proiect de lege, care prevede pedepsirea „antiromanismului” cu inchisoare pana la 10 ani, intra in dezbaterea comisiilor din Camera Deputatilor. Sosoaca mai vrea pedepsirea cu pana la 5 ani a celor care scriu stiri sau distribuie informatii, materiale antiromanesti. Proiectul a fost respins de Senat si a ajuns saptamana trecuta la Camera Deputatilor, care e camera decizionala.

Astfel, potrivit proiectului de lege pe care l-a initiat Diana Sosoaca, fapta unei persoanei de a promova, in public, in orice mod, idei, conceptii sau doctrine antiromanesti constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi.

Distribuirea sau punerea la dispozitia publicului, prin orice mijloace, de stiri si informatii, materiale antiromanesti constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Confectionarea, vanzarea, raspandirea, precum si detinerea in vederea raspandirii de simboluri antiromanesti constituie infractiune si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi. De asemenea, „constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi initierea sau constituirea unei organizatii cu caracter antiromanesc, precum si aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup”, mai scrie in proiectul de lege initiat de Diana Sosoaca.

In expunerea de motive Diana Sosoaca face referire la Emil Cioran, Nicolae Iorga, Mircea Eliade, Grigore Vieru sau Mihai Eminescu.

„Antiromanismul declarativ e un prim simptom al unor posibile evolutii politice ingrijoratoare. In forma sa activa, acuta, favorizata de un context propice, antiromanismul se va concretiza previzibil in actiuni agresive, indreptate contra ordinii constitutionale si a sigurantei natinale”, scrie Sosoaca in expunerea de motive a proiectului.

„Prezenta initiativa legislativa se impune a fi adoptata avand in vedere discriminarile si jignirile la care sunt supusi romanii atat in strainatate, cat si pe plan national, atat de catre strainii care ne viziteaza, cat, mai ales, de minoritati sau chiar de catre romanii lipsiti de orice norma de civilizatie si respect la adresa Romaniei si a cetatenilor romani”, mentioneaza Sosoaca.

Pe 8 noimebrie Senatul a respins legea senatoarei Sosoaca, iar proiectul a ajuns la Camera Deputatilor care este camera decizionala.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.