Valeriu Gheorghita, anunt de ultim moment despre vaccinarea cu AstraZeneca

Medicul Valeriu Gheorghita, presedintele Comitetului national privind vaccinarea anti-COVID, a declarat in cursul zilei de marti ca autoritatile vor propune, cel mai probabil, oprirea vaccinarii cu serul de la compania AstraZeneca, incepand cu anul viitor, din cauza numarului mic de persoane care s-au imunizat cu acest tip de vaccin, urmand sa se administreze in continuare seruri de la Pfizer, Moderna si Johnson & Johnson.

„La 31 octombrie, ultimul lot disponibil de vaccin de la compania AstraZeneca a iesit din perioada de valabilitate, motiv pentru care a fost retras din centrele de vaccinare. Persoanele care erau programate au fost anuntate sa nu se mai prezinte la programare si vor fi rechemate in momentul in care urmeaza sa primim un nou lot de vaccin AstraZeneca.

S-au facut, deja, solicitari in acest sens si asteptam livrarile cat mai repede, incat persoanele care au primit prima doza de vaccin AstraZeneca sa poata sa finalizeze doza de vaccinare. Reamintesc faptul ca rapelul la aceasta doza 2 este recomandat la 8 saptamani, insa, exista un interval acceptat pana la 12 saptamani in care se poate efectua doza a doua fara sa fie compromisa eficienta si eficacitatea”, a transmis medicul militar, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Valeriu Gheorghita a spus ca este vorba de „cateva zeci de persoane” care erau programate in platforma de vaccinare.

„Nu vorbim de cei care se prezinta in mod direct. Acesta este motivul pentru care din 31 (octombrie – n.r.) nu mai sunt persoane vaccinate cu vaccinul de la AstraZeneca.

De altfel, pentru un management corect al stocurilor ne gandim serios sa propunem poate ca, de la inceputul anului viitor, sistarea vaccinarii cu vaccinul de la compania AstraZeneca, pentru ca numarul celor care in acest moment se vaccineaza este foarte redus si atunci riscul de iesire din perioada de valabilitate a dozelor este foarte mare si nu poti sa comanzi sa vina cateva zeci sau mii de doze. Foarte probabil ca vom ramane cel putin cu aceste trei vaccinuri – Pfizer, Moderna si vaccinul de la Johnson & Johnson -, cu care vom merge mai departe”, a mai spus Valeriu Gheorghita, potrivit Agerpres.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.